Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Transformatie Sociaal Domein

Een sociaal Hengelo, nu en in de toekomst

Deze pagina is met name bedoeld voor organisaties en partners vanuit de zorg & ondersteuning en het maatschappelijk middenveld. Als iemand om welke reden dan ook moeite heeft om zelfstandig mee te doen in de maatschappij, dan mag hij of zij op de overheid rekenen. Of dat nou tijdelijk is, voor altijd, of omdat iemand ouder wordt. De gemeente ziet het als een belangrijke taak om Hengeloërs bij te staan als dat nodig is.

Van huishoudelijke ondersteuning tot hulp bij schulden, van Regiotaxi tot zinvolle daginvulling. De komende jaren gaat er wel het een en ander veranderen. Enerzijds omdat we de gemeente weer terug in de wijken willen brengen, anderzijds is er ook een financiële noodzaak. De kosten van de voorzieningen en het aantal mensen dat hier gebruik van maakt, nemen steeds meer toe. Als we niets doen, komt de gemeente jaarlijks 8 tot 11 miljoen euro tekort. Dat zou betekenen dat we de zorg voor mensen die dat echt nodig hebben straks wellicht niet meer kunnen garanderen. En dat willen we uiteraard voorkomen. Daarom gaat de gemeente het sociaal domein anders organiseren. Door te zorgen voor meer voorzieningen in de wijk, dichterbij de Hengeloërs.

Inschrijven nieuwsbrief sociaal domein

Bent u als professional of vrijwilliger actief binnen het maatschappelijk middenveld en / of de zorg en ondersteuning in Hengelo? Meld u dan aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen in het sociaal domein.

Inschrijven nieuwsbrief Sociaal Domein 

Op 26 oktober 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Transformatieplan Sociaal Domein. Het Transformatieplan geeft kaders en richting voor de veranderingen in het Sociaal domein. Het Transformatieplan begint met een publiekssamenvatting.

Bekijk: Transformatieplan Sociaal Domein

De gemeente Hengelo wil er altijd zijn voor inwoners van Hengelo die het zonder ondersteuning niet redden. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen, is het nodig om de ondersteuning te veranderen. Want we hebben te maken met de volgende ontwikkelingen:

  • Mensen worden steeds ouder en hebben meer ondersteuning en begeleiding nodig, om thuis te kunnen blijven wonen.
  • Meer jongeren ervaren problemen waarbij ze ondersteuning nodig hebben. Die problemen zijn vaak complex, waardoor er steeds vaker (duur) maatwerk wordt ingezet.
  • We hebben te maken met personeelstekorten in de zorg. Dat tekort neemt in de toekomst alleen maar toe.
  • Door bovenstaande ontwikkelingen stijgen de kosten in de zorg. Maar als gemeente krijgen we steeds minder geld van het Rijk voor het uitvoeren van de zorg.

Met ingang van 1 januari 2025 is Wijkracht Hengelo de ingang voor alle inwoners die ondersteuning nodig hebben in het dagelijkse leven. De professionals en vrijwilligers van Wijkracht Hengelo kennen het netwerk en de omgeving van Hengelo. Zij kunnen inwoners ondersteunen met vragen over zorg, welzijn, financiën, praktische ondersteuning en meer. 

Wijkracht Hengelo is een samenwerking van zeven zorgorganisaties en organisaties voor sociaal werk en welzijn. Dit doen wij samen met 14 onderaannemers.

Overgangsjaar

2025 is een overgangsjaar, om de overstap naar de basisondersteuning zo soepel mogelijk te maken voor mensen die begeleiding en/of dagbesteding kregen vanuit de gemeente.

Preventie, wijkgericht, normaliseren & zakelijk partnerschap

De gemeente Hengelo wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. We willen mensen helpen de regie (terug) te nemen, zodat ze grip hebben op hun leven. We willen er zijn voor inwoners die het zonder ondersteuning niet redden. Daarbij zet Hengelo in op preventie, normaliseren, wijkgericht werken en zakelijk partnerschap.

De basisondersteuning krijgt zo veel mogelijk wijkgericht vorm krijgen en is bedoeld voor inwoners met allerlei ondersteuningsvragen. Binnen de basisondersteuning zit zowel individuele als groepsgerichte, professionele hulp, maar ook samenlevingsopbouw ter versterking van de sociale basis. Het gaat om onderdelen van Wmo, Jeugdhulp, Welzijn en de verbinding met Werk & Inkomen.

Zorgvuldig proces van verwerving

De verwerving van de basisondersteuning is de eerste helft van 2023 gestart met verschillende marktconsultaties. De definitieve gunning vond plaats op 18 september 2024. Meer informatie over het proces van verwerving leest u in deze informerende brief van het college van B en W aan de Hengelose gemeenteraad (pdf).

Meer weten?

Kijk op www.wijkrachthengelo.nl. En op www.hengelo.nl/basisondersteuning leest u de meest gestelde vragen en antwoorden over de basisondersteuning.

Meer weten over de planning en procedure?

Lees dan hier de informerende brief van het college van B en W aan de Hengelose gemeenteraad

 

Wij brengen de zorg in balans en zetten daarbij actief in op het anders organiseren van ondersteuning en welzijn voor onze inwoners. Dit doen wij door te investeren in een stevige sociale basis met passende voorzieningen in de wijk, dichterbij de Hengeloërs. Wij zorgen ervoor dat de ondersteuning aansluit op bestaande netwerken én maken het toegankelijk. Wij organiseren het op een manier die past bij wat inwoners logisch vinden. Want een goed netwerk in de wijk voorkomt veel problemen. Wij verwachten dat dit - ook bij toename van zorgvragen en krapte op de arbeidsmarkt - leidt tot het bereikbaar blijven van ondersteuning voor iedereen. En tot een toekomstbestendig en betaalbaar sociaal domein in Hengelo.

Bovenstaande afbeelding laat deze verandering binnen sociaal domein Hengelo zien. Van de huidige situatie naar het Nieuw Hengelo’s Model.

Sociale Basis

Alle aspecten en voorzieningen die bij het dagelijks leven horen. Van school en werk tot buurtzorg en sportverenigingen.

De informele sociale basis

De persoonlijke sociale basis en de gemeenschappelijke sociale basis.

In een sterke informele sociale basis ontmoeten mensen elkaar, delen en ondernemen zij gezamenlijk activiteiten. Mensen hebben een netwerk dat hen kan helpen wanneer ze dat nodig hebben. Dit is de persoonlijke en gemeenschappelijke sociale basis van inwoners.

De formele sociale basis

De institutionele basis. De schil van professionele ondersteuning aan de inwoners en organisaties in de persoonlijke en gemeenschappelijke sociale basis.

Basisondersteuning

Onder de basisondersteuning vallen de individuele en groepsgerichte, professionele of vrijwillige hulp en begeleiding waar je zonder beschikking gebruik van kunt maken.

Maatwerkondersteuning

Geïndiceerde, vaak specialistische, ondersteuning die met een beschikking wordt toegekend.

Het Transformatieplan Sociaal Domein uit 2022 is een nadere uitwerking van het Beleidsprogramma sociaal 2021 – 2025, dat de gemeenteraad in 2021 heeft vastgesteld. 

Beleidskader sociaal 2021-2025

Beleidsprogramma sociaal 2021 - 2025

Bent u als professional of vrijwilliger actief binnen het maatschappelijk middenveld en / of de zorg en ondersteuning in Hengelo? Meld u dan aan voor onze digitale nieuwsbrief. Dan houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen in het sociaal domein.

Inschrijven nieuwsbrief Sociaal Domein


De eerste nieuwsbrief is in januari 2023 verstuurd. Dit is een eenmalige uitgave waarin u een samenvatting leest van het Hengelo's Model, het transformatieplan en het uitvoeringsplan. De volgende nieuwsbrieven zijn alleen digitaal te ontvangen. Schrijf u in via de link.

 Nieuwsbrief Sociaal Hengelo #1

Nieuwsbrief Sociaal Hengelo #2

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu