13 maart 2024
Zo gaat Hengelo van het aardgas af
College stelt kaders wijkuitvoeringsplannen vast
De komende jaren krijgt elke Hengelose wijk een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De gemeenteraad heeft vorig jaar april de kaders van het warmteprogramma vastgesteld. Het college heeft nu de kaders van de wijkuitvoeringsplannen vastgesteld. Die geven duidelijkheid aan de inwoners, zodat op den duur uitvoeringsplannen kunnen worden gemaakt voor alle 63 Hengelose buurten. De gemeenteraad van Hengelo moet deze kaders nog vaststellen en praat er in april over.
In Hengelo zien we tot nu toe drie toekomstbestendige alternatieven voor aardgas:
- All electric met een warmtepomp
- Groen gas (hybride)
- Warmtenet met verschillende warmtebronnen, zoals restwarmte industrie, aquathermie, geothermie en zonthermie
Kaders wijkuitvoeringsplannen
Elke Hengelose wijk krijgt de komende jaren een WUP. Een WUP is de uitwerking van het gemeentebrede Warmteprogramma dat de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. De Nijverheid en Twentekanaal zijn de eerste wijken die een WUP krijgen. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. In elke WUP komt te staan:
- De gemeente kiest één aardgasvrije oplossing per wijk waar iedereen gebruik van kan maken. Dit alternatief voor aardgas is haalbaar en betaalbaar en kan per wijk verschillen.
- De gekozen wijkoplossing is niet verplicht. Woningeigenaren kunnen zelf kiezen welk duurzaam alternatief voor aardgas ze willen.
- Elk wijkuitvoeringsplan krijgt een streefdatum waarop er geen aardgas meer geleverd wordt in de wijk.
- Inwoners mogen meepraten over het WUP. Per wijk bekijken we op welke manier en met welk doel.
- We kiezen voor een alternatief voor aardgas dat de laagste kosten heeft voor de maatschappij. Het moet betaalbaar zijn voor de hele gemeente voor langere tijd (toekomstbestendig).
- We gebruiken eerst Hengelose warmtebronnen tegen een zo aantrekkelijk mogelijk tarief.
- We zetten alles op alles om woningeigenaren te helpen om op tijd van het aardgas af te gaan.
Hengelo aardgasvrij
Heel Nederland is in 2050 aardgasvrij. Dat is afgesproken in het landelijke Klimaatakkoord om klimaatverandering tegen te gaan. In Hengelo beginnen we daarom met zo min mogelijk energie gebruiken; maximaal isoleren en elektriciteit besparen. Daarnaast willen we minder broeikasgassen uitstoten en meer duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen en windturbines. Verder kijken we voor iedere wijk naar een geschikte duurzame warmtebron als alternatief voor aardgas. Zodat in 2050 ook Hengelo aardgasvrij is.
Het laatste nieuws ontvangen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.