Windenergie
In de gemeente Hengelo kunnen maximaal twee windmolens komen. Dat kan bij de A1/A35. Tot 15 april 2025 kunnen initiatiefnemers bij de provincie Overijssel plannen indienen voor die plekken. In juni maakt de provincie bekend voor welke plan(nen) de procedures starten. De gekozen ontwikkelaar kan dan een vergunningsaanvraag voorbereiden.
Eerder was binnen de gemeente Hengelo sprake van drie plekken: bij de A1/A35 en op bedrijvenpark Twentekanaal. Na onderzoek door TNO viel het bedrijvenpark af. Een windmolen zou daar te dicht bij de radarsystemen van Thales staan. De overgebleven plekken voor twee windmolens binnen de gemeente Hengelo sluiten aan bij de twee windmolens van het plan Wind voor Buren aan de westzijde van de A235, binnen de gemeente Hof van Twente.
Als de plekken voor windmolens vast staan, volgen diverse (milieu)onderzoeken. Belanghebbenden kunnen in die fase ook zienswijzes indienen over de definitieve plannen. De ontwikkelaar komt tegelijkertijd met plannen waardoor inwoners van de omgeving kunnen profiteren van de windmolens. De exacte plaats en grootte staan nog niet vast. Die zijn mede afhankelijk van woningen in de omgeving, aanwezigheid van hoogspanningsmasten, beschikbaarheid gronden, flora, fauna en bestaande wet- en regelgeving.
Bekijk de animatie over de plannen voor het bouwen van windmolens:
Zoeklocaties in Hengelo
In Hengelo zijn twee plekken aangewezen door de provincie Overijssel voor de bouw van een windmolen. Beide plekken liggen in de Oksel A1/A35. Tot 15 april 2025 kunnen initiatiefnemers plannen indienen voor die twee plekken. Uiterlijk 15 juni maakt de provincie bekend voor welke plekken plannen zijn ingediend.
Vervolgens start de zogeheten ‘ruimtelijke procedure’. De betrokken initiatiefnemer(s) moet(en) in die periode diverse onderzoeken (laten)uitvoeren. Dat leidt uiteindelijk tot de aanvraag van een Omgevingsvergunning, om de windmolen(s) te bouwen.
Ingediende plannen
Op dit moment zijn details van ingediende plannen nog niet bekend. De provincie Overijssel meldt ná 15 april 2025 voor welke locatie(s) plannen zijn ingediend.
Tijdpad
Na 15 juni 2025 is bekend welke initiatieven door de provincie Overijssel zijn goedgekeurd. Voor die plannen start dan een jarenlang traject. Omwonenden kunnen in die periode actief meedenken over de plannen of zich bijvoorbeeld opgeven voor een Omgevingsraad. Die raad (bestaande uit omwonenden) buigt zich over de besteding van geld uit het Omgevingsfonds.
* het tijdpad kan wijzigen, afhankelijk van de diverse procedures
** de kleur van de balkjes geeft aan welke instantie voor dat onderdeel leidend is
Historie en achtergronden
Waarom bouwen we windmolens?
De gemeenteraad heeft in februari 2022 het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030 vastgesteld. Daarin staat de Hengelose aanpak om duurzame energie op te wekken via zon en wind. Die vormen van energie zijn schoner dan zogeheten fossiele brandstoffen (olie en gas). In het programma staan onder meer de locaties voor zonnevelden en windturbines in Hengelo.
Het aantal zoeklocaties voor windturbines is in 2025 teruggebracht tot twee (beiden in de oksel A1/A35). Bouwen van een windmolen op bedrijvenpark Twente bleek (na onderzoek van TNO) niet haalbaar vanwege de radar-installatie van Thales.
Vragen en Antwoorden
Windmolen of windturbine?
Op deze website spreken we van windmolens. Officieel zijn de elektriciteit producerende molens echter windturbines. We bedoelen echter steeds hetzelfde. Moderne windmolens bestaan uit een hoge mast, een gondelhuis en drie wieken. Technici spreken van een windturbine, een toren, de nacelle en rotorbladen.