Borne, Enschede en Hengelo verkennen oprichting regionaal warmtebedrijf
De gemeenten Borne, Enschede en Hengelo hebben samen een belangrijke stap gezet in de richting van een duurzame en aardgasvrije toekomst.
De drie gemeenten hebben een concept-koersdocument opgesteld om de oprichting van een regionaal warmtebedrijf te verkennen.
De 3 gemeenten hebben onderzocht of er een regionaal warmtenet mogelijk is dat gebruik maakt van de warmte die vrijkomt bij afvalverwerker Twence. Het onderzoek laat positieve resultaten zien. Dat betekent dat we kunnen starten met het verkennen van de oprichting van een warmtebedrijf. Het nog op te richten warmtebedrijf dat deze warmte afneemt moet in staat zijn om de komende decennia te zorgen voor de levering van duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte aan inwoners, bedrijven en instellingen in de regio.
Energietransitie en klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord van 2019 is vastgelegd dat Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn. In plaats van aardgas wordt in veel stedelijke gebieden gekozen voor aansluiting op een warmtenet. De gemeenten Borne, Enschede en Hengelo hebben de afgelopen maanden samen een visie ontwikkeld op de oprichting van een regionaal warmtebedrijf. Deze sluit aan op hun eerder vastgestelde Transitievisies warmte.
Samenwerken voor een duurzame toekomst
Het nieuwe warmtebedrijf, dat in het koersdocument wordt voorgesteld, moet een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de drie gemeenten. Dit regionale warmtebedrijf moet zorgen voor een betaalbare en duurzame warmtevoorziening voor de inwoners. Wethouder Claudio Bruggink van de gemeente Hengelo licht toe: "Door samen te werken met onze buurgemeenten kunnen we efficiënt gebruik maken van beschikbare warmtebronnen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen."
Zekerheid en bescherming
De gemeenten zijn zich bewust van de zorgen die leven onder inwoners, zoals de afhankelijkheid van één warmteleverancier en de controle op de prijs. Wethouder Jeroen Diepemaat van de gemeente Enschede: “Binnenkort komen er landelijke wetten over warmtenetten. Hierdoor krijgen gemeenten meer zeggenschap over een gezamenlijke warmtevoorziening. Dit voorkomt dat grote bedrijven de macht krijgen en zorgt ervoor dat overheden de meerderheid in warmtebedrijven krijgen. Zo wordt de levering van warmte op de lange termijn veiliggesteld en blijft deze betaalbaar.”
Een regionaal warmtenet is vooral voor oudere en minder goed geïsoleerde woningen in de stad een betaalbaar alternatief voor aardgas. Bovendien zorgt de nieuwe wetgeving ervoor dat warmtetarieven gebaseerd worden op de kostprijs. Daardoor zijn ze niet langer afhankelijk van de vaak schommelende aardgasprijzen. Dit biedt inwoners meer zekerheid en bescherming.
Uitbreiding naar omliggende gemeenten in de toekomst
In het koersdocument stellen de drie Twentse gemeenten voor om te werken met één gezamenlijk gebied voor warmtelevering in de drie gemeenten (in de gebieden die zich hiervoor lenen). Hiervoor willen ze één regionaal publiek warmtebedrijf aanwijzen. In de toekomst kan dit warmtebedrijf ook de inkoop, productie, transport en levering van warmte in omliggende gemeenten verzorgen. In Enschede en Hengelo zijn al lokale warmtenetten actief. En er zijn initiatieven die mogelijk op korte termijn leiden tot de aanleg en uitbreiding van warmtenetten. De gemeenten stellen voor om deze initiatieven zoveel mogelijk door te laten gaan.
Vervolg
In de komende weken bespreken de gemeenteraden van Borne, Enschede en Hengelo het koersdocument. Deze gesprekken zijn nodig om de visie verder aan te scherpen en de koers definitief vast te stellen. "Brede steun is belangrijk voor het succes van deze ontwikkeling", aldus Wethouder Michael Geerdink van de gemeente Borne.