Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Asbest

Wat u moet weten over asbest.

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Dat is niet altijd het geval, maar wel als u het asbest op een of andere manier kapot maakt. Dan kunnen er kleine vezeltjes losraken en als u die inademt kunt u er ongeneeslijk ziek van worden. Materialen waar asbest in zit mag u daarom niet zomaar verwijderen. Er gelden speciale regels voor. Soms mag u het asbest niet zelf verwijderen en bent u verplicht om een bedrijf in te schakelen dat hierin gespecialiseerd is.

Wilt u asbest verwijderen, slopen of demonteren? Dan moet u in ieder geval een sloopmelding doen. Dat kan met DigiD via het Omgevingsloket. Soms is een sloopmelding niet voldoende en heeft u een omgevingsvergunning nodig. Ook deze informatie krijgt u via het omgevingsloket.

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u via het omgevingsloket een papieren formulier samenstellen, printen en invullen. U stuurt dat formulier dan met een situatietekening en foto's van het te slopen object naar Omgevingsdienst Twente, Postbus 499, 7600 AL Almelo of via info@odtwente.nl.

Heeft u toestemming van de gemeente gekregen om het asbest te slopen? Dan kunt het verwijderde asbest daarna gratis naar het milieupark brengen. U moet het asbest dubbel verpakken in doorzichtig plastic. Dit plastic kunt u gratis ophalen bij het milieupark. Onverpakt of verkeerd verpakt asbest wordt niet geaccepteerd.

U kunt zich met het asbest en de toestemming van de gemeente/Omgevingsdienst Twente melden bij het depot voor klein chemisch afval (KCA). De medewerkers van Twente Milieu wijzen dan de plek aan waar u het asbest neer kunt leggen. U kunt maximaal 35 m² of 500 kilo inleveren.

Vergeet uw milieupas niet

U mag alleen op het milieupark komen met uw milieupas. Die pas hebt u niet alleen nodig als u asbest komt brengen, maar ook als u het plastic komt halen.

Uit onderzoek blijkt dat asbestdaken die in verbinding staan met de buitenlucht na zo'n 30 jaar verweren en beschadigd kunnen zijn door weersinvloeden. Zodra een asbestdak beschadigd raakt, komen er asbestvezels vrij. Niet alleen het natuurlijke verweringsproces tast een asbestdak aan. Ook een hagelbui, storm of brand kan er voor zorgen dat asbestvezels vrij komen.

Naast deze gezondheidsrisico's kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan wanneer uw dak beschadigd raakt. U hebt dan mogelijk een minder of onbruikbaar pand. Alleen een specialist mag dan uw dak vervangen en uw omgeving moet asbestvrij worden gemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid. 

Check de asbestdakenkaart

Wanneer uw woning of bedrijfspand gebouwd is voor 1993, bestaat de kans dat er asbest op uw dak ligt. Meestal in de vorm van golfplaten of dakleien. Twijfelt u over het materiaal op uw pand en wilt u zeker weten of u met asbest te maken hebt? Laat uw dak dan onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf.

De provincie Overijssel heeft onderzocht op welke panden mogelijk asbest ligt in de gemeente Hengelo. Hiervan is een asbestdakenkaart gemaakt.

Verwijderen van een asbestdak

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhouden dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. Is uw asbestdak op uw woning kleiner dan 35m²? Dan mag u uw asbestdak zelf vervangen. Voor grotere daken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen.

Let op: Voor het vervangen van het dak van een bedrijfspand moet u altijd een gecertificeerde asbestsaneerder inschakelen.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de provincie: 

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu