Deelvervoer
In Hengelo kan gebruik worden gemaakt van deelauto’s, deelfietsen en deelscooters.
Deelvoertuigen kunnen meestal 24 uur per dag, 7 dagen in de week worden gebruikt. Bij de meeste aanbieders betaal je per minuut en/of per kilometers. Daarnaast bieden enkele aanbieders de mogelijkheid om een abonnement aan te schaffen. Verder is het mogelijk om een voertuig tegen kosten te reserveren, dit zorgt ervoor dat niemand anders het voertuig mee kan nemen.
Deelauto
In Hengelo zijn op dit moment twee bedrijven die deelauto’s aanbieden: Greenwheels en MyWheels. Deze deelvoertuigen bevinden zich op vaste plaatsen in de stad. Kijk voor meer informatie op de website van Greenwheels of MyWheels.
- Een deelauto moet meestal worden teruggebracht naar de plaats waar in- of opgestapt bent. Kijk hiervoor specifiek naar de regels per aanbieder.
- Rijdt u jaarlijks minder dan 10.000 kilometer met uw eigen auto, dan is autodelen vaak goedkoper.
Ook kunt u gebruik maken van SnappCar. Via SnappCar maakt u gebruik van deelauto, door een auto te huren van een buurtbewoner.
Deelfiets en deelscooter
Voor het gebruik van deelfietsen bestaan verschillende mogelijkheden. Als je via station Hengelo of station Hengelo Gezondheidspark reist is het mogelijk om een OV-fiets te gebruiken. Meer informatie is te vinden op de website van OV-fiets. Daarnaast wordt door Bolt elektrische fietsen aangeboden. Met de app van de aanbieder is het mogelijk om te zien waar de deelfiets staat. Kijk voor meer informatie op de website van Bolt.
Elektrische deelscooters worden aangeboden door Felyx. Met de app van de aanbieder is het mogelijk om te zien waar de elektrische deelscooters staan. Er is een geldig rijbewijs nodig om op deze voertuigen te mogen rijden, verificatie verloopt via de app van de aanbieder. Kijk voor meer informatie op de website van Felyx.
- Na het stoppen van een reservering van een deelfiets of deelscooter kan iemand anders deze meteen gebruiken.
- Voor deelfietsen en deelscooters gelden dezelfde regels als voor reguliere fietsen en scooters. Dit houdt in dat deze overal mogen worden geplaatst binnen de regels van de wegenverkeerswet, maar ze mogen geen overlast veroorzaken.
- Het is mogelijk om overal binnen het servicegebied van een aanbieder de rit te beginnen of te eindigen.
Overlast melden
Heeft u overlast van foutgeparkeerde deelvoertuigen? Helaas kunnen wij als gemeente de veroorzaker niet direct aanpreken. Aanbieders zijn als eigenaar verantwoordelijk voor het reageren op klachten en het aanspreken van de gebruiker. Het is bij alle aanbieders mogelijk om overlast te melden via de app van de aanbieder. Daarnaast zijn er verschillende manieren per aanbieder, zie hiervoor het overzicht hieronder:
Deelauto
- Greenwheels: Overlast kan worden gemeld via het Greenwheels overlastformulier, of telefonisch via: 088-2100100.
- MyWheels: Overlast kan worden gemeld via e-mail: support@mywheels.nl, of telefonisch via: 085-7734222.
Deelfietsen/Deelscooters
- Bolt: Overlast kan worden gemeld via het Bolt overlastformulier.
- Felyx: Overlast kan worden gemeld via het Felyx overlastformulier, via e-mail: klantenservice@felyx.nl of telefonisch via: 085-2080470
Hubs
Er wordt een proef gedaan met hubs. Dit zijn proefvakken in de openbare ruimte waar deeltweewielers kunnen worden opgehaald en gebracht. Rondom de proefvakken wordt een virtuele niet-parkeren zone ingesteld in de apps van de aanbieders zodat het stallen van deeltweewielers uitsluitend mogelijk is in de vakken.
Door fysieke haal- en brengplekken aan te bieden willen we verrommeling van de openbare ruimte en overlast van foutgeparkeerde deelvoertuigen tegengaan. Ook willen we met deze proefvakken ervaringen opdoen voor toekomstige buurthubs in de stad. Hierbij kijken we naar het gebruik van zulke plekken en de effecten op de openbare ruimte
Veel gestelde vragen
Waar mag ik een deelfiets of deelscooter parkeren?
Voor deelfietsen en deelscooters gelden dezelfde regels als voor reguliere fietsen en scooters. Daarnaast dient de scooter of fiets binnen het servicegebied van de aanbieder te worden geparkeerd.
Mag ik overal rijden met een deelfiets of deelscooter?
Voor deelfietsen en deelscooters gelden dezelfde regels als voor reguliere fietsen en scooters. Daarnaast is het mogelijk om naar een andere gemeente te rijden. Een voertuig kan uitsluitend worden geparkeerd binnen het servicegebied.
Mag iemand zomaar een deelfiets of deelscooter voor mijn deur parkeren?
Deelfietsen en deelscooters mogen overal geparkeerd worden binnen de regels van de wegenverkeerswet, net zoals reguliere fietsen en scooters. Echter, mogen deelfietsen of deelscooters geen overlast veroorzaken.
Wat doet de gemeente om overlast van deelvervoer tegen te gaan?
De gemeente handhaaft op het fout parkeren van deelfietsen en deelscooters. Daarnaast is met aanbieders afgesproken dat gebruikers die overlast veroorzaken worden uitgesloten voor het gebruik van voertuigen. Daarnaast wordt gewerkt aan een vergunningsstelsel waar afspraken met aanbieders worden vastgelegd om overlast te voorkomen.
Waarom worden deelfietsen en deelscooters toegestaan?
De Gemeente Hengelo staat open voor initiatieven op het gebied van mobiliteit. Elektrische deelfietsen en deelscooters sluiten aan bij de ambitie van Hengelo om een bereikbare stad te zijn.
Contact
Telefoon: 14 074