Parkeerbelasting
Op een aantal plekken in Hengelo moet u betalen voor het parkeren van uw auto.
Het parkeergeld dat u betaalt, is parkeerbelasting. Als u niet genoeg betaalt voor uw geparkeerde auto, krijgt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Een parkeervergunning kan handig zijn
Als u woont in een gebied waar betaald parkeren geldt, kunt u eventueel een parkeervergunning voor bewoners aanvragen.
Werkt u in zo’n gebied of moet u er om andere redenen vaak zijn, dan kan een parkeervergunning algemeen handig zijn.
Kosten parkeren (parkeerbelasting)
Waar u precies moet betalen en hoeveel, kunt u lezen op de pagina parkeren in en om het centrum.
Kosten naheffingsaanslag
Een naheffingsaanslag kost in 2024: € 76,70. Daar komen de kosten voor 1 uur parkeren nog bij.
Dat is het maximale tarief dat landelijk is vastgesteld in het Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen. De gemeente mag geen winst maken op inkomsten uit naheffingsaanslagen.
Parkeerbon van gemeente of Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
Als u te weinig geld in de parkeerautomaat hebt gegooid, krijgt u een andere bon dan wanneer u verkeerd geparkeerd staat.
- Het parkeergeld dat u betaalt, is parkeerbelasting. Als u niet genoeg betaalt voor uw geparkeerde auto, krijgt u een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Als u bezwaar wilt maken tegen deze bon, dan moet u dat doen bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente).
- Als u ergens parkeert waar het niet mag, krijgt u een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Als u het niet eens bent met deze bekeuring kunt u in beroep gaan bij de officier van justitie.
Veel gestelde vragen
Ik heb een duplicaat-naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangen. Wat houdt dat in?
Als u niet of te weinig hebt betaald, schrijft de parkeercontroleur een bon uit. Dat heet een naheffingsaanslag parkeerbelasting. De controleur plaatst deze bon achter uw ruitenwisser. Maar het kan natuurlijk zijn dat deze kwijtraakt. Daarom stuurt de gemeente ook een bon naar uw huis. Dat is de duplicaat-naheffingsaanslag (een soort kopie dus).
Ik heb nooit een bon onder mijn ruitenwisser gezien. Toch krijg ik een duplicaat-naheffingsaanslag parkeerbelasting thuis gestuurd. Hoe kan dat?
Misschien is de bon weggewaaid of heeft iemand hem weggehaald. Daarom stuurt de gemeente u ook altijd een duplicaat-naheffingsaanslag toe.
Ik had een geldig parkeerkaartje, maar heb toch een bon gekregen. Wat moet ik doen?
De parkeercontroleur kijkt altijd eerst goed in uw auto. Pas als hij nergens een geldig parkeerkaartje ziet, schrijft hij een bon uit. Als u het er toch niet mee eens bent, kunt u schriftelijk bezwaar maken bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente). U moet het originele parkeerkaartje dan ook meesturen. Maak wel even een kopietje voor uzelf.
Moet ik de aanslag betalen in de volgende situaties?
- Ik had mijn auto verhuurd op het moment van de overtreding.
U kunt schriftelijk bezwaar maken bij GBTwente. U moet een ondertekende kopie meesturen van de huurovereenkomst. Daaruit moet duidelijk blijken wie op dat moment de huurder van de auto was. Bovendien mag de huurovereenkomst in totaal niet langer dan drie maanden duren.
- Ik had mijn auto verkocht op het moment van de overtreding.
U kunt schriftelijk bezwaar maken bij GBTwente. U moet een kopie van het officiële vrijwaringsbewijs meesturen. Dat is een document van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Vrijwaringsbewijzen van andere instanties of personen zijn niet geldig.
- Ik had mijn auto uitgeleend op het moment van de overtreding.
De kentekenhouder van de auto is verantwoordelijk voor het betalen van parkeerbelasting. En niet de bestuurder. U moet zelf met de bestuurder van uw auto regelen wie de aanslag betaalt.
- Mijn auto was gestolen op het moment van de overtreding.
U kunt schriftelijk bezwaar maken bij GBTwente. U moet een kopie meesturen van het proces-verbaal van de politie.
Ik heb door persoonlijke omstandigheden niet (genoeg) betaald. Moet ik de naheffingsaanslag toch betalen?
Bij het heffen van parkeerbelasting houdt de gemeente geen rekening met persoonlijke omstandigheden. U moet de aanslag dus gewoon betalen.
De parkeerautomaat waar ik wilde betalen deed het niet. Is het dan wel terecht dat ik een bon heb gehad?
Als u parkeert bij een kapotte parkeerautomaat loopt u het risico een bon te krijgen. In zo’n geval moet u namelijk een parkeerkaartje kopen bij een andere automaat, die wel werkt.
Ik heb een duplicaat-naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangen. Maar ik was op het moment dat ik een bon heb gekregen helemaal niet in Hengelo. Hoe kan dat?
Als de auto of motor op uw naam staat, kunt u schriftelijk bezwaar maken bij GBTwente. U moet bewijzen meesturen, waaruit blijkt dat uw voertuig niet in Hengelo aanwezig was. Bent u bang dat er een ander voertuig met hetzelfde (valse) kenteken rondrijdt? Dan raden wij u aan om aangifte te doen van misbruik van uw kenteken. Dat moet u doen bij de politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Hoe kan ik weten dat ik parkeerbelasting moet betalen?
Dat wordt duidelijk aangegeven met borden en automaten. Deze staan overal waar u voor het parkeren moet betalen.
Moet ik ook betalen als ik goederen aan het laden en lossen ben?
Nee, maar u mag het laden en lossen dan niet onderbreken. Ook niet voor heel even. Het afgeven van bijvoorbeeld een brief valt trouwens niet onder ‘laden en lossen’.
Ik heb een parkeervergunning. Toch heb ik nu een naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangen. Hoe kan dat?
Aan een parkeervergunning zijn voorwaarden gesteld. Eén van die voorwaarden is dat de vergunning duidelijk zichtbaar achter de voorruit moet worden geplaatst. Is dat niet het geval, dan hebt u niet aan uw plicht voldaan. De gemeente mag dan een naheffingsaanslag opleggen.
Ik was net geld aan het wisselen voor de parkeerbelasting. Moet ik de naheffingsaanslag toch betalen?
Ja. Dat u niet genoeg kleingeld had, is voor uw eigen risico. U bent namelijk verplicht om te betalen vanaf het moment dat u uw auto of motor parkeert.
Extra informatie
Contact
Het gemeentelijk belastingkantoor GBTwente regelt de parkeerbelasting voor de gemeente Hengelo.
- GBTwente (onderwerp: parkeerbelasting)
- Telefoon: 088-6464807