Splitsingsvergunning
Neem eerst contact op met de gemeente.
Een gebouw kan worden opgedeeld in meerdere woningen. Dat noemen we woningsplitsing. Er zijn 2 manieren om een gebouw te splitsen: bouwkundig of kadastraal. Voor bouwkundig splitsen is een omgevingsvergunning nodig, voor kadastraal splitsen soms een splitsingsvergunning.
Bouwkundig splitsen
Bij bouwkundig splitsen verbouwt u een gebouw tot meerdere woningen. U verhuurt die woningen en blijft zelf eigenaar. Voor bouwkundig splitsen is een omgevingsvergunning nodig.
Kadastraal splitsen
Wilt u woningen verkopen in een gebouw dat bouwkundig is gesplitst? Dan moet het gebouw ook kadastraal gesplitst zijn. Dat betekent dat het gebouw verdeeld wordt in aparte eenheden (appartementen), die elk een eigen kadastraal nummer hebben. Die appartementen kunnen dan afzonderlijk worden verkocht.
Splitsingsvergunning nodig?
Voor kadastraal splitsen is soms een splitsingsvergunning nodig. Dat geldt met name voor gebouwen waarin een of meer sociale huurwoningen worden verhuurd. Een sociale huurwoning is een huurwoning met maximaal 143 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS).
Vraag bij de gemeente na of een splitsingsvergunning in uw geval nodig is.
Wij laten u weten of u een vergunning nodig heeft. Zo ja, dan hoort u hoe u die kunt aanvragen en welke stukken nodig zijn.
Bij de beoordeling van een aanvraag beoordeelt de gemeente in ieder geval:
- of het wenselijk is dat er sociale huurwoningen worden verkocht,
- wat de staat van onderhoud is van het gebouw.
Extra informatie
Heeft u hulp nodig?
Bel ons op telefoonnummer 14 074 of vul ons contactformulier in. Wilt u op een andere manier contact met ons? Kijk op de pagina contact voor de mogelijkheden.