Jeugdhulp
De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp.
Hebt u problemen met opvoeden? En komt u er zelf niet helemaal uit? En lukt het ook niet met hulp van uw eigen omgeving? Dan kunt u met uw hulpvraag terecht bij het Zorgloket. De medewerkers van het Zorgloket geven u graag advies en denken met u mee. Maar u kunt natuurlijk ook hulp vragen op de vertrouwde plek, dichtbij huis. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de school, het kinderdagverblijf, een maatschappelijk werker of de kerk.
Hoe werkt het Zorgloket?
Op sommige vragen kunnen de medewerkers van het Zorgloket meteen een antwoord geven. Maar als de vragen wat ingewikkelder zijn, kan er ook een consulent van de gemeente bij u op huisbezoek komen. De consulent kijkt dan samen met u naar uw hulpvraag en op welke manier u zo snel mogelijk zelf of met hulp van uw omgeving een antwoord kunt vinden. De consulent kijkt ook of er algemene voorzieningen zijn waarvan u gebruik kunt maken. En als het nodig is, kan de gemeente de toegang tot professionele hulp en ondersteuning voor u regelen.
Aanmelden voor jeugdhulp?
Dat kan met het aanmeldformulier Jeugd en gezin (Pdf). Print het formulier, vul het in en stuur het (eventueel met bijlagen) naar: Afdeling Ondersteuning en zorg / Team Jeugd en gezin, Antwoordnummer 168, 7550 VB Hengelo. Een postzegel is niet nodig!
Is er een crisissituatie?
Neem dan contact op met Veilig Thuis Twente. Veilig Thuis Twente heeft een crisisteam dat, als dat nodig is, direct in actie kan komen om in te grijpen. Veilig Thuis Twente is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken via het landelijke telefoonnummer van alle Veilig Thuis organisaties: 0800 2000.
Loes opvoedondersteuning
Opvoeden is leuk, maar soms ook lastig. En op die momenten is het handig om tips te krijgen waarmee je weer verder kunt. U kunt daarvoor terecht bij Loes. Kijk voor meer informatie bij Wijkracht onder Loes opvoedondersteuning.
Vertrouwenspersoon jeugdhulp
Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij Jeugdstem terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt de vertrouwenspersoon met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.
Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van Jeugdstem is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van een instelling voor jeugdzorg.
Zo bereik je Jeugdstem
• Bel gratis naar 088 – 555 1000
• Chat met een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl. De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.
Film over ervaringen met de Jeugdwet in Hengelo
In de film De nieuwe Jeugdwet vertellen professionals over hun ervaringen. Zo krijgt u een inkijkje in:
-
de werkwijze van het team Jeugd en gezin van de gemeente Hengelo;
-
de gevolgen voor het onderwijs;
-
de afspraken tussen huisartsen en gemeente;
-
de aanpak van de wijkteams (Wijkracht);
-
de werkwijze van Jeugdbescherming Overijssel.
Extra informatie
- Jeugdhulp in de gemeente Hengelo (Pdf)
- Beleidsregels jeugdhulp (Pdf)
- Jeugdwet (Overheid.nl)
- Jeugdhulp (Rijksoverheid.nl)
Contact
Zorgloket, Publieksplein (Stadhuis) Burgemeester van der Dussenplein 1
Openingstijden
- maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur
- vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur
Telefoon: 074-2459131
Als u liever wilt dat het Zorgloket met u contact opneemt, dan kunt u mailen naar zorgloket@hengelo.nl.