Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Monumenten en cultureel erfgoed

Hengelo kent ruim 220 monumenten. En er is nog veel meer moois uit het verleden.

Monumenten en ander cultureel erfgoed zijn een belangrijke erfenis uit het verleden. Ze maken de stad speciaal en herkenbaar. En ze verbinden ons met de mensen die hier vroeger leefden. De gemeente besteedt daarom veel aandacht aan ons cultureel erfgoed.

Er zijn 4 soorten monumenten:

  • Rijksmonumenten: gebouwen en gebieden die ouder zijn dan 50 jaar en belangrijk zijn door hun schoonheid of hun betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorie.
  • Gemeentelijke monumenten: monumenten die vooral belangrijk zijn voor de cultuurhistorie van Hengelo.
  • Beschermde gemeentelijke karakteristieke panden: gebouwen (of onderdelen daarvan) die het beeld van Hengelo bepalen of ondersteunen.
  • Beschermd stadsgezicht: een groep van bouwwerken die belangrijk is door zijn schoonheid of zijn betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorie.

Monumentenregister

Alle Hengelose monumenten zijn te vinden in het Monumentenregister (Pdf).

Cultureel erfgoed gaat om veel meer dan monumenten alleen. Het is een heel breed begrip. Archeologische vindplaatsen vallen er bijvoorbeeld onder. Maar ook bepaalde gebouwen, kunstwerken, bruggen, landschappen en structuren. In Hengelo gaat het onder andere om markegrenzen (grenzen tussen oude boerengemeenschappen), karakteristieke boerderijen en industriële gebouwen, waardevolle panden, kunst die verbonden is met gebouwen uit de wederopbouwperiode (1940-1965), herdenkingsmonumenten en struikelstenen (ook bekend als Stolpersteine).

Cultuurhistorische waardenkaart

Het cultureel erfgoed van Hengelo hebben we in beeld gebracht op de Cultuurhistorische waardenkaart. U vindt hier ook veel beschrijvingen en achtergrondinformatie.

Archeologie houdt zich bezig met resten van menselijke activiteiten uit het verleden. Het geeft een beeld van het ontstaan en de geschiedenis van Hengelo. Er zijn in Hengelo 2 archeologische monumenten: Havezathe Huys Hengelo en Havezathe Olde Meule. Beide staan in het monumentenregister en op de cultuurhistorische waardenkaart.

Archeologische waarden- en verwachtingskaart

Op de Archeologische waarden- en verwachtingskaart (Pdf) staan archeologische vindplaatsen en verwachtingen in Hengelo. De kaart biedt algemene informatie en is ook te gebruiken bij bouwplannen en ruimtelijke ontwikkelingen.

Let op: de regels voor archeologie die in het omgevingsplan staan gaan altijd vóór. Die regels vindt u in Regels op de kaart in het Omgevingsloket.

De gemeente wil voorkomen dat zaken met cultuurhistorische waarde verloren gaan. Daarom heeft u altijd een vergunning nodig als u een monument wilt aanpassen. Wilt u hierover meer informatie? Kijk dan verder bij het onderwerp omgevingsvergunning.

Staat mijn pand op de monumentenlijst?

U kunt in het Monumentenregister (Pdf) zien welke panden op de monumentenlijst staan.

Kan ik subsidie krijgen voor restauratie of onderhoud van mijn huis?

Kijk voor meer informatie over subsidiemogelijkheden op de pagina Subsidie, cultuurhistorisch erfgoed.

Team Ruimtelijke Ordening
Telefoon: 14 074
Contactformulier

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu