Naamkeuze kind
Ouders kunnen samen kiezen voor de achternaam van hun eerste kind.
Dat kan de achternaam zijn van één van beiden of een combinatie van de achternamen. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, geldt ook voor alle volgende kinderen met dezelfde ouders. Wat u moet doen om de naamkeuze officieel te maken, hangt af van uw persoonlijke situatie.
Vanaf 1 januari 2024 kunt u kiezen voor een dubbele achternaam.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Een kind van getrouwde of als partners geregistreerde ouders krijgt in principe de achternaam van de vader. U kunt ook kiezen dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt of een dubbele achternaam. Hiervoor kunt u een akte van naamkeuze door de ambtenaar van de burgerlijke stand op laten maken. Dit kan al voor de geboorte of bij de geboorteaangifte van het eerste kind. Beide ouders moeten daarbij aanwezig zijn.
Ongehuwd en geen geregistreerd partnerschap
Bent u als moeder ongehuwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt of een dubbele achternaam? Dan moet de vader het kind erkennen. Bij de erkenning van het eerste kind binnen deze relatie, kunt u dan de achternaam kiezen. Beide ouders moeten daarbij aanwezig zijn.
Ouders van hetzelfde geslacht
Ouders van hetzelfde geslacht kunnen in bepaalde gevallen ook naamkeuze doen. Wilt u meer informatie? Kijk dan op Rijksoverheid.nl of neem contact op met de afdeling Burgerzaken.
Dubbele achternaam
Vanaf 1 januari 2024 kunt u een dubbele achternaam kiezen voor uw kind die op of na 1 januari 2024 geboren is. Het gaat dan om een combinatie van de achternamen van beide ouders.
Buitenlandse nationaliteit
Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel één of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de keuze. Bij meerdere buitenlandse nationaliteiten mag u kiezen welke buitenlandse regels de naamkeuze bepalen. Wij raden u aan om eerst met ons contact op te nemen. U kunt uw situatie dan bespreken met een medewerker van de afdeling Burgerzaken.
Overgangsregeling voor kinderen die al geboren zijn
Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind(eren) een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt/krijgen? Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling.
Voorwaarden hiervoor zijn:
- Het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016.
- Alle kinderen in het gezin krijgen dezelfde achternaam.
- U moet hiervoor betalen. Voor het eerste kind €75 en elk volgend kind €50.
Bel voor meer informatie en eventueel voor het maken van een afspraak om een dubbele achternaam te regelen met de medewerkers van Burgerzaken.Telefoonnummer: 14 074.
U kunt ook alle regels en veelgestelde vragen nalezen op de website van Rijksoverheid: Mag ik mijn kind 2 achternamen geven?.
Naamkeuze veranderen bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Ouders kunnen de naamkeuze alleen nog veranderen als zij na het erkennen van het (ongeboren) kind gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U moet dan de bij de voltrekking van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap beide de akte van naamkeuze ondertekenen.
Bij de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is het niet mogelijk om opnieuw naamkeuze te doen.
Nederlandse kinderen die in het buitenland worden geboren
Als uw kind in het buitenland wordt geboren, is het volgens het recht van dat land niet altijd mogelijk om naamkeuze te doen. In sommige gevallen kunt u later alsnog in Nederland naamkeuze doen. Dit is afhankelijk van uw situatie. Bel daarom voor meer informatie naar de gemeente Hengelo: 14 074.
Adoptie
Wanneer u als echtpaar in Nederland een kind adopteert, kunt u voor het kind ook de achternaam kiezen. De keuze is alleen mogelijk bij het eerste kind.
Extra informatie
- Rijksoverheid (Onderwerp: Aangifte geboorte en naamkeuze kind)
- Informatieblad: De keuze van de achternaam (Pdf)
Contact
Maak een afspraak
Voor het opmaken van een akte van naamkeuze kunt u alleen op afspraak terecht op het Publieksplein.
Stadhuis
Burgemeester van der Dussenplein 1
Telefoon: 14 074