Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >

Verkiezingen Europees Parlement

Ga stemmen op 6 juni!

Op donderdag 6 juni zijn er verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Opkomstcijfers: De opkomst in Hengelo bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is 41,98%. Dat is hoger dan in 2019, toen stopte de teller op 39,14%.

In Hengelo zijn de stempassen bezorgd in de week van 29 april t/m 3 mei. Heeft u geen stempas ontvangen? Vraag dan een vervangende stempas aan.

Let op: Zodra er een nieuwe stempas voor u is gemaakt, is de oude stempas ongeldig. Als u die toch nog terugvindt, kunt u er niet meer mee stemmen.

Aanvragen aan balie kan tot woensdag 5 juni, 12.00 uur

U kunt een vervangende stempas persoonlijk aanvragen in het stadhuis. Dat kan tot woensdag 5 juni, 12.00 uur. U krijgt uw stempas dan meteen mee.

Digitale of papieren aanvraag kan tot en met maandag 3 juni

Op dit moment is het niet meer mogelijk om digitaal of schriftelijk een vervangende stempas aan te vragen.

Bent u pas na 23 april in Hengelo komen wonen?

Dan heeft u uw stempas van uw vorige woongemeente gekregen. U moet daar ook gaan stemmen. Wilt u liever in Hengelo stemmen? Dan heeft u een kiezerspas nodig. Die kunt u aanvragen in uw vorige woongemeente.

Om te kunnen stemmen moet u 2 zaken meenemen naar het stembureau:

  • uw stempas,
  • uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument).

Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dat betekent dat het geldig moet zijn tot 7 juni 2019 of een latere datum.

Let op: Alleen in het stembureau mag u een verlopen identiteitsbewijs gebruiken. In alle andere gevallen heeft u een geldig document nodig. Ook als het om verkiezingszaken gaat. Voor het aanvragen van een vervangende stempas of kiezerspas heeft u dus wél een geldig identiteitsbewijs nodig.

Uitleg in eenvoudige taal

Voor veel mensen is stemmen best wel ingewikkeld. Op de website hoewerktstemmen.nl vindt u uitleg in eenvoudige taal. U kunt hier ook oefenen met stemmen. Ook de verkiezingskrant in gewone taal geeft veel informatie. Bijvoorbeeld over het Europees Parlement en hoe u kunt stemmen. Een andere handige website is stemjijook.nl. Daar leest u bijvoorbeeld wat partijen belangrijk vinden.

In Hengelo zijn 40 stembureaus. Alle adressen vindt u in de lijst met stembureaus (Pdf). U mag zelf kiezen in welk van deze stembureaus u gaat stemmen. U hoeft niet naar het stembureau dat op uw stempas staat. U mag naar elk stembureau in Hengelo.

Met de handige Hengelose stemburau-app vindt u altijd het dichtstbijzijnde stembureau. Waar u ook bent in Hengelo.

De adressen van de stembureaus staan ook op de achterkant van de kandidatenlijst. Die krijgt u uiterlijk op 31 mei thuis.

Stemmen voor blinden en slechtzienden

In het stembureau in de Bibliotheek Hengelo (Beursstraat 34) zijn een stemmal en stembox aanwezig. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem uitbrengen.

Toegankelijkheid stembureaus

Wij vinden het belangrijk dat onze stembureaus toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook voor kiezers met een lichamelijke beperking. Wij hebben onze stembureaus daarop goed gecontroleerd. Toch kunnen wij iets over het hoofd hebben gezien.

Hebt u een lichamelijke beperking? En constateert u een probleem in een van onze stembureaus. Geef dat dan aan ons door. Misschien kunnen wij het probleem ter plekke verhelpen. En anders houden we er bij de volgende verkiezingen rekening mee.

Als u op 6 juni niet zelf kunt gaan stemmen, kunt u iemand anders een volmacht geven. Deze persoon mag dan namens u stemmen.

Manieren om iemand te machtigen

Er zijn twee manieren om iemand te machtigen:

  • Op de stempas
    Op de achterkant van uw stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde). Dat kan iedereen zijn die in Hengelo woont en ook zelf in Hengelo gaat stemmen. U zet allebei uw handtekening op de stempas. Daarna geeft u de ingevulde stempas aan uw gemachtigde, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
  • Schriftelijke volmacht
    Op dit moment is het niet meer mogelijk een schriftelijke volmacht aan te vragen. Dat kon tot en met maandag 3 juni.

Belangrijke voorwaarden voor volmachten

  • Een kiezer mag maximaal 2 volmachten aannemen.
  • Een kiezer moet de volmachtstem(men) altijd tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Met een kiezerspas kunt u in elk stembureau in Nederland stemmen. Er zijn 2 manieren om een kiezerspas aan te vragen.

Let op: u kunt maar 1 keer een kiezerspas aanvragen. Komt de pas niet (op tijd) aan of raakt u hem kwijt? Dan kunt u niet stemmen. 

Aanvragen aan balie kan tot 5 juni, 12.00 uur

U kunt uw kiezerspas persoonlijk aanvragen in het stadhuis. Dat kan tot woensdag 5 juni, 12.00 uur. U kunt geen kiezerspas aanvragen voor iemand anders. 

Digitale of papieren aanvraag kan tot en met 3 juni

Op dit moment is het niet meer mogelijk een kiezerspas digitaal of schriftelijk aan te vragen.

Voorafgaand aan de verkiezingen plaatst de gemeente Hengelo een aantal grote verkiezingsborden. De borden zijn bestemd voor posters van politieke partijen. Ze worden op 8 locaties geplaatst.

Medewerkers van de gemeente plakken de posters op dinsdag 14 mei. Zelf plakken is niet toegestaan op de verkiezingsborden.

Lever uw posters uiterlijk op maandag 13 mei in

De inlevertermijn voor verkiezingsposters is verlengd tot en met maandag 13 mei (was eerst 7 mei). Politieke partijen kunnen hun posters inleveren bij de receptie van het Stadskantoor (Van der Dussenplein 1 in Hengelo). Dat kan op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur (op vrijdag tot 12.00 uur).

Wij hebben 8 posters van u nodig, maar raden u aan 10 posters in te leveren. Dan kunnen we een beschadigd exemplaar eventueel vervangen.

Formaat posters

De posters mogen maximaal 55 cm breed en 70 cm hoog zijn. A1- formaat is dus te groot, A2-formaat kan wel. Zijn de posters te groot? Dan kunnen wij besluiten ze niet te plakken of er gedeeltelijk overheen te plakken.

Zelf plaatsen van borden of spandoeken

Op een aantal locaties mag u als politieke partij zelf vergunningvrij borden en spandoeken plaatsen. Meer informatie vindt u op onze pagina Reclame in de openbare ruimte (onder het kopje niet-commerciële reclame). U moet de borden en spandoeken uiterlijk een week na de verkiezingen zelf weer verwijderen.

Flyeren en stands

Voor flyeren heeft u geen vergunning nodig. Alleen op de warenmarkt mag u niet flyeren. En natuurlijk ruimt u op straat gegooide flyers netjes op.

Wilt u een informatiestand of -tafel in de openbare ruimte plaatsen? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig.

Op de avond van 6 juni tellen de stembureaus alle stemmen. De uitslag noteren zij in een officieel document (het proces-verbaal).

Op vrijdag 7 juni komt het Gemeentelijk Stembureau (GSB) bij elkaar. Het GSB:

  • controleert alle processen-verbaal van de Hengelose stembureaus,
  • doet een hertelling als er fouten zijn gemaakt,
  • voert de stemmen in de computer in.

Op 7 juni maakt het GSB nog geen uitslag bekend. Dat mag niet omdat veel lidstaten van de Europese Unie pas op zondag 9 juni stemmen. Daarom komt het GSB op maandag 10 juni opnieuw bij elkaar om de uitslag van Hengelo bekend te maken.

Zittingen GSB zijn openbaar

De zittingen van het GSB zijn openbaar. U kunt er dus bij aanwezig zijn. Beide zittingen beginnen om 9.00 uur in de hal van het stadhuis. Het invoeren van de stemmen op 7 juni gebeurt in kamer 6 (grenst aan de stadhuishal). Belangstellenden kunnen zich op 7 juni en 10 juni melden bij de receptie van het stadhuis (Van der Dussenplein 1).

Wie mogen er stemmen bij deze verkiezingen?
U mag stemmen als u:

  • op 6 juni 18 jaar of ouder bent,
  • Nederlander bent, of
  • onderdaan bent van een andere EU-lidstaat en zich in Nederland als kiezer heeft laten registreren.

Ik woon in Nederland, maar heb de nationaliteit van een andere EU-lidstaat? Kan ik toch in Nederland stemmen?
Ja, dat kan. EU-onderdanen die geen Nederlander zijn kunnen kiezen waar zij willen stemmen: in Nederland of in hun eigen land. U moet zich dan wel in Nederland als kiezer laten registreren. In maart heeft u daar een brief over gehad. Op dit moment is registreren niet meer mogelijk. Dat kon tot en met 23 april.

Heeft u zich al geregistreerd? Dan geldt die registratie ook voor toekomstige verkiezingen van het Europees Parlement.

Ik ben Nederlander, maar woon in het buitenland. Kan ik vanuit het buitenland stemmen?
Ja, daarvoor moet u zich als kiezer registreren bij de gemeente Den Haag. Voor de Europese Parlementverkiezingen op 6 juni kan dat nu niet meer (kon tot en met 25 april). U kunt zich al wel laten registreren voor toekomstige verkiezingen.

Ik sta ingeschreven in Hengelo, maar ben op 6 juni in het buitenland. Hoe kan ik stemmen?
U kunt iemand anders machtigen. Onder het kopje Stemmen bij volmacht vindt u meer informatie.

Het is ook mogelijk om per brief vanuit het buitenland te stemmen. Dat kon u tot en met 10 mei regelen bij de gemeente Den Haag. Op dit moment kan dat niet meer.

Op wie kan ik stemmen?
In Nederland doen 20 partijen mee aan de Europese Parlementsverkiezingen. Dat zijn:

  1. GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)
  2. VVD
  3. CDA - Europese Volkspartij
  4. Forum voor Democratie
  5. D66
  6. Partij voor de Dieren
  7. 50PLUS
  8. PVV (Partij voor de Vrijheid)
  9. JA21
  10. NL PLAN EU
  11. ChristenUnie
  12. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
  13. BBB
  14. Meer Directe Democratie
  15. SP (Socialistische Partij)
  16. vandeRegio
  17. Volt Nederland
  18. Belang van Nederland (BVNL)
  19. NSC
  20. Piratenpartij - De Groenen

Op dit overzicht van kandidatenlijsten (Pdf) vindt u alle kandidaten van deze partijen. Of luister naar de kandidatenlijst in gesproken vorm.

Voor het testen van uw politieke voorkeur kunt u onder andere terecht op:

Publieksplein (Stadhuis)
Burgemeester van der Dussenplein 1, 7551 EB Hengelo

  • maandag van 8.30 tot 16.30 uur
  • dinsdag van 8.30 tot 20.00 uur (na 16.30 uur alleen op afspraak)
  • woensdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • donderdag van 8.30 tot 20.00 uur (na 16.30 uur alleen op afspraak)
  • vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Telefoon: 14 074
Contactformulier

Maak bij voorkeur een afspraak

Voor verkiezingszaken hoeft u niet eerst een afspraak te maken. Toch adviseren wij u dat wél te doen. Dan voorkomt u dat u lang moet wachten. Maakt u een afspraak? Kies in het afsprakenmenu dan voor de optie Verkiezingen/referendum. 

Afspraak maken

Gemeente Hengelo
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu