Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

16 november 2022

College stelt bijna half miljoen beschikbaar voor zonneveld Boeldershoek

De komst van een zonneveld in de Boeldershoek is weer een stap dichterbij. Het college van B en W wil een zogenoemd voorbereidingskrediet beschikbaar stellen van €489.120,-. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren. Het geld komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. In 2050 is zelfs al de energie die in de gemeente gebruikt wordt duurzaam opgewekt. Hengelo heeft een aanpak gemaakt om duurzame energie op te wekken via zon en wind. De gemeenteraad heeft deze aanpak in februari 2022 vastgesteld in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030. De locatie tussen Nobian en Twence in de Boeldershoek is aangewezen als energiegebied om zonne-energie op te wekken.

24 hectare zonneveld

De locatie ligt ten noorden van Twence, tussen de Boekeloseveldweg, Boekeloseweg en Bruninksweg. Het gaat om een zonneveld van 24 hectare. Twaalf hectare van de gronden is eigendom van de gemeente Hengelo. Ten zuiden hiervan gaat energieleverancier Vattenfall op circa 12 hectare particuliere grond een zonneveld aanleggen. De energiecoöperatie Energie van Hengelo gaat dit Vattenfall-zonneveld mede exploiteren. Het streven is meer dan 50% lokaal eigenaarschap. De gemeente Hengelo onderzoekt hoe dit zonneveld ontwikkeld en geëxploiteerd gaat worden. Het totale gebied wordt gezamenlijk aangepakt als één project.

Netaansluiting

De gemeenteraad heeft eerder al €102.000,- beschikbaar gesteld zodat het zonneveld met een netaansluiting op het landelijke energienetwerk aangesloten kan worden. Het voorbereidingskrediet is de volgende stap.

Opslag van energie

De beschikbare netcapaciteit is niet toereikend om op piekmomenten alle zonne-energie van het zonneveld op te nemen. In het ontwerp worden daarom ook berekeningen gemaakt om bij piekmomenten energie op te slaan. Dat wordt energiebuffering genoemd. De technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Vattenfall, energiecoöperatie Energie van Hengelo en de gemeente verwachten dat binnen enkele jaren aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om door middel van opslag een hogere opbrengst van het zonneveld te krijgen.

Ontwerp

Vattenfall, de energiecoöperatie Energie van Hengelo en de gemeente Hengelo willen samen met de omgeving aan de slag gaan om een ontwerp te maken van het zonneveld en de inpassing in de omgeving. Dat gebeurt door middel van een participatietraject dat zo breed mogelijk wordt opgezet. De omgeving gaat hier een belangrijke rol in vervullen. Het  college en de raad stellen de kaders voor dit participatietraject in december vast. Daarna nemen Vattenfall, Energie van Hengelo en de gemeente Hengelo contact op met de omgeving. Het participatietraject start waarschijnlijk eind januari.

Overzichtskaart zonnevelden Boeldershoek

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu