Hengelo op weg naar een aardgasvrije toekomst

In het Klimaatakkoord is afgesproken om in heel Nederland per 2050 te stoppen met het gebruik van aardgas, dus ook in Hengelo. De gemeente werkt mee aan het aardgasvrij maken van alle woningen en bedrijven. Daarvoor doen we een aantal dingen tegelijk:

  1. Zorgen dat we zo min mogelijk energie nodig hebben: dus maximaal isoleren; lees meer over energiebesparing 
  2. Zoeken naar duurzame manieren van energie opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonnevelden; Lees alles over opwek in Hengelo
  3. Voor elke woning een geschikt alternatief vinden om uiteindelijk het gas te kunnen afsluiten.

Warmteprogramma

De gemeenteraad heeft op 19 april 2023 het Warmteprogramma vastgesteld. Hierin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. In het Warmteprogramma zitten kaarten waarop te zien is in welke volgorde de gemeente buurten wil aanpakken en welke alternatieven voor aardgas er voor Hengelo mogelijk zijn. In Hengelo gaat het om zo’n 39.000 woningen.

Niet alle wijken kunnen tegelijk van het aardgas af. Op basis van de woningdichtheid, groot aandeel huurwoningen, bouwjaren van de woningen en inkomens in de wijk hebben we gekozen om te beginnen in de Wilderinkshoek. De wijk ligt dichtbij een grote en belangrijke warmtebron, afvalverbrander Twence. De keuze om te beginnen in de Wilderinkshoek is eigenlijk al gemaakt in het warmteprogramma dat de gemeenteraad in het voorjaar van 2023 heeft vastgesteld. De buurten De Nijverheid, Tuindorp Zuid en Tuindorp ‘t Lansink staan daarin al als eerste genoemd. 

Download hier het Warmteprogramma (lage resolutie)

Download hier het Warmteprogramma (hoge resolutie)

Benieuwd welke documenten ten grondslag lagen aan het Warmteprogramma? 

Wat komt er in plaats van aardgas?

Voor dit Warmteprogramma zijn geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht. De onderzochte alternatieven zijn: warmtenet, all-electric (warmtepompen), duurzaam gas en als tussenoplossing hybride warmtepompen (lees er meer over in de Veelgestelde vragen).

Wanneer gebeurt het?

Elke Hengelose wijk krijgt een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De uitvoeringsplannen geven voor alle 63 Hengelose buurten de stappen aan die nodig zijn. Elke wijk kent zijn eigen karakteristieken en krijgt een aanpak die past bij die desbetreffende wijk.

Planning

Het eerste WUP is in 2025 klaar. Het kan enkele jaren duren voordat de uitvoering hiervan in de wijk merkbaar is.

Inwoners kunnen zich alvast voorbereiden door hun woning te isoleren, hun eigen energie op te wekken of door bijvoorbeeld elektrisch te gaan koken. Waar nodig kunnen de gemeente, Welbions en Energie van Hengelo bij deze stappen ondersteuning bieden.

De planning van aardgasvrije werkzaamheden sluit zoveel mogelijk aan bij andere werkzaamheden, zoals:

  • verzwaring van het elektriciteitsnet door Enexis;
  • beheer en onderhoud van de openbare en ondergrondse ruimte;
  • klimaatadaptatie en biodiversiteitverbetering;
  • plannen van Welbions en projectontwikkelaars;
  • plannen van Vitens en Vechtstromen;
  • herstructurering/wijkaanpak/renovatiedeal.

Kijk voor meer informatie in de Veelgestelde vragen.

Direct aan de slag?

Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en bespaart energie. Inwoners die hun huis energiezuiniger en comfortabeler willen maken, kunnen hiervoor de Doe-het-zelf-subsidie aanvragen. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op www.hengelo.nl/doehetzelf

Als u meer informatie wilt over de stappen naar een aardgasvrije woning of als u advies op maat wilt van een energiecoach, kijk dan eens op de website van het energieloket van de gemeente Hengelo. Hier vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Website van het energieloket 

Nieuwsbrief Duurzaamheid

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste informatie over duurzaamheid in Hengelo. 

Nieuwsbrief Duurzaamheid

 

 

 

 

Nieuws

Informatiemarkten WUP zeer goed bezocht

Op woensdagavond 4 en 11 december organiseerde de gemeente met Energie van Hengelo twee informatiemarkten. Het onderwerp van de markten: het Wijkuitvoeringsplan dat nu gemaakt wordt en isoleren en besparen (met bijbehorende subsidies).

Informatiemarkten WUP zeer goed bezocht

Informatiemarkten over het WUP in uw wijk op 4 en 11 december

De gemeente Hengelo organiseert samen met Energie van Hengelo twee informatiemarkten. De gemeente vertelt u deze avonden meer over de plannen voor het wijkuitvoeringsplan in uw wijk. Ook kunt u informatie krijgen over de gemeentelijke subsidies om te isoleren, besparen en vergroenen.

Informatiemarkten over het WUP in uw wijk op 4 en 11 december

Wijkuitvoeringsplan Wilderinkshoek van start

Het eerste Hengelose wijkuitvoeringsplan (WUP) is in de maak. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas en hoe er gekookt moet worden zonder aardgas, de stappen die we hiervoor met elkaar moeten zetten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Het college kiest als eerste wijk voor de Wilderinkshoek.

Wijkuitvoeringsplan Wilderinkshoek van start

Meer geld voor isoleren oude woning: ook mogelijk met een laag inkomen

Het isoleren van een huis leidt tot een lagere energierekening. Maar: isoleren kost ook geld. Om de drempels te verlagen, heeft de gemeente inmiddels drie subsidies voor Hengeloërs met een ouder huis. Ook inwoners met een lager inkomen kunnen hun huizen isoleren. In aanmerking komen zaken zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloer-/bodemisolatie en/of het vervangen van glas.

Meer geld voor isoleren oude woning: ook mogelijk met een laag inkomen

Doe-het-zelf-subsidie beschikbaar

Hengeloërs die hun woning willen verduurzamen, kunnen vanaf nu een subsidie aanvragen bij de gemeente. Ze kunnen tot maximaal 30% van de totale materiaalkosten terugkrijgen tot maximaal 1500 euro als ze hun dak, gevel, glas of vloer geïsoleerd hebben. Het is de bedoeling dat ze het isolatiemateriaal eerst zelf aanbrengen. Hengeloërs komen in aanmerking als ze een minder goed geïsoleerd huis hebben van maximaal 3 ton dat voor 1995 gebouwd is. De gemeente heeft 750.000 euro beschikbaar in de periode tot en met 2026.

Doe-het-zelf-subsidie beschikbaar

Zo gaat Hengelo van het aardgas af

De komende jaren krijgt elke Hengelose wijk een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas, wat dat gaat kosten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Dat gebeurt samen met de inwoners. De gemeenteraad heeft vorig jaar april de kaders van het warmteprogramma vastgesteld. Het college heeft nu de kaders van de wijkuitvoeringsplannen vastgesteld. Die geven duidelijkheid aan de inwoners, zodat op den duur uitvoeringsplannen kunnen worden gemaakt voor alle 63 Hengelose buurten. De gemeenteraad van Hengelo moet deze kaders nog vaststellen en praat er in april over.

Zo gaat Hengelo van het aardgas af

De FIX-Brigade helpt inwoners comfortabeler en zuiniger te wonen

De gemeente wil graag helpen met het besparen van energie. Dat is goed voor de portemonnee en het klimaat.

De FIX-Brigade helpt inwoners comfortabeler en zuiniger te wonen

College stelt stimuleringsplan energiebesparing vast

De gemeente Hengelo zet op veel verschillende manieren in op verduurzamen. In 2050 wil Hengelo energieneutraal zijn, dus geen fossiele energie meer gebruiken.

College stelt stimuleringsplan energiebesparing vast

Kom naar de statafelmarkt voor bedrijven op 25 september

Duurzaamheid; we horen het woord tegenwoordig erg vaak vallen. Misschien roept het bij jou als ondernemer vragen op. Hoe kan ik zelf verduurzamen tegen schappelijke kosten? En hoe zit het met subsidies en advies? Wat gebeurt er in mijn omgeving?

Kom naar de statafelmarkt voor bedrijven op 25 september

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond 19 april met een ruime meerderheid voor het Warmteprogramma gestemd. Een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van Hengelo. In het Warmteprogramma staat hoe we in 27 jaar zo’n 39.000 woningen aardgasvrij maken.

Gemeenteraad stelt Warmteprogramma definitief vast