11 januari 2022
Warmtenet goed alternatief voor aardgas
De gemeente Hengelo, Welbions en de bewonersorganisaties zijn al een tijd op zoek naar een alternatief voor aardgas in de Nijverheid (en ’t Genseler). Het is een ingewikkelde zoektocht die zorgvuldig moet gebeuren. Het college van burgemeester en wethouders wil nu nog geen definitieve keuze maken, omdat er nog te veel onzekerheden zijn. Wel is duidelijk dat het college warmtenet als een goed alternatief ziet voor aardgas. De bewonersorganisaties BON en ’t Genseler hebben daar op dit moment andere opvattingen over.
Voordat we een definitieve keuze maken, moeten we zeker weten of een warmtenet voor iedereen financieel haalbaar is. De gemeente en Welbions willen warmtenet alleen inzetten als het haalbaar en betaalbaar is. Met andere woorden; als de meeste inwoners niet meer betalen dan ze nu ook betalen. Dat noemen we woonlastenneutraal. Ook willen we dat de woningen net zo goed verwarmd worden als nu het geval is met cv-ketels.
‘Het college wil graag van u weten wat voor u belangrijk is om mee te kunnen gaan in een keuze voor een warmtenet. Én hoe wij u daar zo goed mogelijk mee kunnen helpen.’
Medewerkers van de gemeente en Welbions gaan graag met u in gesprek. In januari en februari staat onze energiebus op verschillende plekken (zie bovenstaande afbeelding) in de buurt en u kunt coronaproof het inloophuis bezoeken aan het Wilderinksplein 6. Hier zitten wij voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en kunt u informatie krijgen over de Nijverheid Aardgasvrij. Bijvoorbeeld:
- Waarom een warmtenet een goed alternatief zou kunnen zijn voor aardgas in de Nijverheid en waarom we nu geen andere keuzes maken.
- Wat het voor u in uw huis betekent als er een warmtenet komt. Wat voor apparatuur komt er dan? Hoeveel tijd kost de installatie? Hoe gaat het met afrekenen? Hoe zijn de kosten voor warmtenet opgebouwd?
- Wat kunt u nu al doen om een lagere energierekening te krijgen? Isoleren en besparen!
Wie besluit?
De gemeenteraad van de gemeente Hengelo neemt uiteindelijk een besluit over het alternatief voor aardgas in de Nijverheid. Het is moeilijk te zeggen wanneer dat gebeurt. Maar als de gemeenteraad besluit om een warmtenet aan te laten leggen in de buurt, komen we bij u thuis om uw persoonlijke situatie te bespreken en krijgt u uiteindelijk een concreet financieel aanbod.
Welke alternatieven voor aardgas zijn er? En wat worden de kosten? U leest meer in de nieuwsbrief Nijverheid aardgasvrij die in de week van 10 tot en met 14 januari huis-aan-huis in de Nijverheid wordt verspreid.