Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Aardgasvrij Hengelo

Aardgasvrij

Waar bent u naar op zoek?
Veel gezocht
veel gezocht item 1
Terug

11 november 2024

Wijkuitvoeringsplan Wilderinkshoek van start

Het eerste Hengelose wijkuitvoeringsplan (WUP) is in de maak. Een WUP geeft aan hoe de buurt in de toekomst verwarmd wordt zonder aardgas en hoe er gekookt moet worden zonder aardgas, de stappen die we hiervoor met elkaar moeten zetten en wat de streefdatum is om het gas in de wijk af te sluiten. Het college kiest als eerste wijk voor de Wilderinkshoek.

Elke Hengelose wijk krijgt een wijkuitvoeringsplan (WUP) om te komen tot een aardgasvrij Hengelo. De Wilderinkshoek ligt in het zuidwesten van Hengelo en bestaat uit de woonbuurten: Tuindorp ’t Lansink, Tuindorp Zuid, De Nijverheid (inclusief ‘t Genseler) en de Vikkerhoek.

Groter gebied

Als eerste buurt werd in eerste instantie De Nijverheid (inclusief ’t Genseler) aangewezen voor de eerste WUP. Deze buurt is onderdeel van de Proeftuin Aardgasvrije Wijken en kreeg al eerder een miljoenensubsidie van Het Rijk. In de uitvoering blijkt dat het veel voordelen heeft om dit gebied breder te trekken tot de Wilderinkshoek. Het vergroten van het gebied zorgt voor een beter haalbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas en een beter handelingsperspectief voor de inwoners, ondernemers en andere stakeholders.

Warmtenet

Op basis van eerdere technische verkenningen in de Wilderinkshoek ligt het voor de hand dat er in (een groot deel van) de Wilderinkshoek een warmtenet komt. Bij de verkenningen is onder meer gekeken naar het type woning, bouwjaar woning, de woningdichtheid en de isolatiegraad. De nabijheid van een warmtebron (Twence) maakt een warmtenet nog interessanter. Veel van de warmte van Twence wordt nu niet gebruikt.

De gemeenteraad heeft begin dit jaar nogmaals vastgesteld dat woningeigenaren niet verplicht zijn om aan te sluiten op het warmtenet en dat warmtenet betaalbaar moet zijn. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om hun huis zelf op een andere duurzame manier te verwarmen zonder aardgas. Een warmtepomp kan een alternatief zijn. Huurders zijn afhankelijk van woningcorporatie Welbions voor de keuze van een alternatief voor aardgas.

De wijk in

De gemeente blijft de komende periode met verschillende partijen in gesprek over de volgende stappen om uiteindelijk te komen tot een haalbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas. Het nieuwe WUP is volgend jaar klaar.

Inwoners worden meegenomen via informatiebijeenkomsten en nieuwsbrieven.  

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie >
Gemeente Hengelo
nl
nl en de
Zoek Sluit
Menu
Sluit
Menu