FAQ
De meest gestelde vragen over het proces en de kaders vindt u hieronder.
Hoe kan ik de omgevingsvisie inzien en een zienswijze indienen?
U kunt de ontwerp omgevingsvisie Stedelijk Hengelo van 11 december 2024 tot en met 28 januari 2025 op afspraak inzien in het stadhuis of hier inzien. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijk mondeling of digitaal een zienswijze indienen. U kunt het ook inzien op www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. Klik op de groene ‘Regels op de kaart’ button, en zoek op ‘omgevingsvisie Stedelijk Hengelo’. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijk, mondeling of digitaal zienswijzen indienen bij de gemeenteraad. Een digitale zienswijze kunt u uitsluitend kenbaar maken via www.hengelo.nl/rozienswijze. Voor meer informatie, het maken van een afspraak of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u bellen naar telefoonnummer 14074.
Wanneer is het inloop vragenuur in het stadhuis?
Op dinsdag 14 januari 2025 is er van 19.00 uur tot 20.30 uur een inloop vragenuur in het stadhuis waar u terecht kunt voor vragen over de ontwerp omgevingsvisie.
Wat is een omgevingsvisie?
De Omgevingsvisie is een visie op hoofdlijnen voor de héle gemeente. De visie gaat over onze woon- en leefomgeving en de mensen die daarin samenleven, werken, ondernemen en verblijven. Het gaat bijvoorbeeld over woningen, bedrijven, wegen, water, bodem en lucht. Maar ook landschap, natuur en cultureel erfgoed vallen eronder. In de Omgevingsvisie beschrijven we ook hoe we onze samenleving veilig en gezond houden, nu en in de toekomst. In de visie staat wat wij als gemeente en als samenleving belangrijk vinden om te behouden, te versterken en te ontwikkelen.
Over welke gebieden gaat deze omgevingsvisie?
Dit is de derde fase in het proces om een omgevingsvisie voor heel Hengelo op te stellen. In deze fase staat het overig stedelijk gebied centraal, de woonwijken, het Weusthagpark en bedrijventerreinen.
Waar kan ik de andere twee omgevingsvisies vinden?
Voor het buitengebied en de binnenstad en Hart van Zuid hebben we al een omgevingsvisie opgesteld. Hieronder zijn de documenten te vinden.
Daarnaast is via de website alle informatie te vinden over de stukken, het proces en de uitkomsten.
Waarom is zo'n omgevingsvisie belangrijk voor mij?
U merkt misschien in eerste instantie niets van de Omgevingswet en de visie. Maar als u iets wilt verbouwen aan uw huis of tuin en u vraagt een vergunning aan, dan gaat dat straks anders dan voorheen. U zoekt de regels op in een nieuw online loket, het Omgevingsloket. In dat loket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. U kunt daar ook meteen de vergunning aanvragen of de melding doen.
In de omgevingsvisie wordt aangegeven wat voor uw plan belangrijk is.
U kunt meepraten over de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan en Ontwikkelperspectieven in uw gemeente. En over initiatieven bij u in de buurt. Dat kan nu ook al, maar de Omgevingswet stimuleert dat u actiever wordt benaderd om mee te denken.
Waarom maakt de gemeente een omgevingsvisie?
De omgevingswet verplicht gemeenten om een omgevingsvisie te maken. De Omgevingsvisie geeft richting aan de toekomst van Hengelo. Het is een langetermijn visie voor de leefomgeving waarin verschillende thema’s als energietransitie, duurzaamheid, sociale en maatschappelijke uitdagingen in samenhang bekeken worden.
Wat staat erin zo'n omgevingsvisie?
In de Omgevingsvisie beschrijven we ook hoe we onze samenleving veilig en gezond houden, nu en in de toekomst. In de visie staat wat wij als gemeente en als samenleving belangrijk vinden om te behouden, te versterken en te ontwikkelen.
Wat gaat er veranderen?
De omgevingsvisie komt onder meer in de plaats van: structuurvisies, verkeers- en vervoerplannen, milieubeleidsplannen, etc. De gemeente voegt het beleid op de verschillende terreinen van de fysieke leefomgeving samen in één omgevingsvisie, en verbindt dit ook met elkaar. Op die manier worden tegengestelde of juist gelijke belangen duidelijk.
Het laatste nieuws ontvangen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.