Wmo: Hulp en ondersteuning
De gemeente is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp nodig hebben met wonen, vervoer, financiën of zorg.
Bij de gemeente kunt u terecht met hulpvragen over bijvoorbeeld wonen, huishouden, vervoer en verplaatsen in en om de woning. Ook kunt u er terecht met vragen over financiën zoals schuldhulpverlening, opvoeden of bijvoorbeeld eenzaamheid. De medewerkers van het zorgloket geven u graag advies en denken met u mee. Veel informatie kunt u ook vinden op de digitale Informatiewijzer Hengelo.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat ervan uit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn leven en welzijn en dat mensen zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. Als u hulp nodig heeft om mee te kunnen doen, is die vaak te vinden bij familie, buren of vrijwilligers.
Is die hulp er niet? Dan is de Wmo er om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Hierbij wordt niet gelet op leeftijd, beperking of inkomen. De gemeente Hengelo heeft allerlei voorzieningen en activiteiten waar u gebruik van kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld door thuis ondersteuning te krijgen of door hulp om mee te doen in de maatschappij.
Melden bij het Zorgloket
Komt u er niet helemaal uit? En lukt het ook niet met hulp van uw eigen omgeving? Dan kunt u met uw hulpvraag terecht bij het Zorgloket.
Het Zorgloket is er voor alle Hengeloërs van alle leeftijden die hulp en ondersteuning nodig hebben. De medewerkers van het Zorgloket geven u graag advies en denken met u mee. U kunt het Zorgloket vinden op het Publieksplein in het stadskantoor.
Het loket op het Publieksplein is geopend op:
- maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur;
- vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.
Telefoon: 074-2459131
Mailadres: zorgloket@hengelo.nl
Op sommige vragen kunnen de medewerkers van het Zorgloket meteen een antwoord geven, maar soms is de situatie ingewikkelder. Als daar aanleiding voor is, kan het zorgloket u helpen om u aan te melden bij de Wmo of een andere instantie.
Aanmelden met uw hulpvraag bij Wmo
Zodra de aanmelding is ontvangen wordt er een afspraak voor een huisbezoek van een Wmo-consulent gepland. De Wmo-consulent kijkt dan samen met u naar uw hulpvraag en op welke manier u op eigen kracht of met hulp van uw omgeving een antwoord kunt vinden. Er wordt ook gekeken of er algemene voorzieningen zijn waarvan u gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld activiteiten in een buurthuis of maatschappelijk werk. En als het nodig is, kan de gemeente ook professionele hulp en ondersteuning voor u regelen.
Als u het lastig vindt om dit gesprek alleen te doen maar u hebt niemand die u hiermee kan helpen dan kunt u via het zorgloket in contact komen met een cliëntondersteuner.
Onderzoeksverslag
Nadat u het gesprek hebt gehad krijgt u een onderzoeksverslag met advies of u ondersteuning nodig heeft en op welke manier dat voor u het beste zou zijn.
Aanvraag
U kunt na het ontvangen van het onderzoeksverslag een aanvraag voor zorg bij de Wmo indienen. Let op: dit moet u zelf doen! U moet daarvoor het onderzoeksverslag ondertekenen en het bijgevoegde aanvraagformulier invullen. Dit stuurt u tezamen in de antwoordenvelop terug naar de gemeente.
Met deze zorgaanvraag en het advies van de consulent wordt er gekeken hoe wij u het beste kunnen helpen. U krijgt van dit besluit schriftelijk bericht.
Als u het niet eens bent met de aanpak of het besluit kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Verlengen Wmo-ondersteuning
Heeft u al hulp vanuit de Wmo en wilt u deze verlengen, dan kunt u dat hieronder digitaal doen. Ook als u advies van het Zorgloket hebt gekregen om u aan te melden voor hulp kunt u zich hieronder digitaal aanmelden:
- Heeft u een DigiD dan kunt u zich hier aanmelden voor (verlenging) van hulp: Melding WMO
- Heeft u geen DigiD dan kunt u zich hier aanmelden voor (verlenging) van hulp: Melding WMO
De Informatiewijzer kan u helpen
De digitale Informatiewijzer Hengelo kan u ook helpen bij het vinden van een antwoord op uw vragen. Hierin vindt u informatie over verschillende zaken die u tegenkomt in het dagelijks leven. Thema's zoals wonen, gezondheid en zorg, ouder worden, vrijwilligerswerk, burenhulp, geldzaken, werk, praktische hulp en jeugd en gezin komen hier aan bod.
Contact
Zorgloket, Publieksplein (Stadhuis) Burgemeester van der Dussenplein 1
Openingstijden:
- maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur
- vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur
Telefoon: 074-2459131
Als u liever wilt dat het Zorgloket met u contact opneemt, dan kunt u mailen naar zorgloket@hengelo.nl.