Fietssnelweg F35
De Regio Twente werkt aan het Hoogwaardig Fietsnetwerk Twente. Het belangrijkste onderdeel is de fietssnelweg F35 van Nijverdal, via Wierden, Almelo, Borne en Hengelo naar Enschede.
Snelweg voor de fiets
De fietssnelweg F35 moet een weg worden, waarover je heel snel van de ene naar de andere plek komt. Een snelweg voor de fiets. De fietssnelweg loopt door stedelijk gebied, waardoor het onvermijdelijk is dat er enkele kruispunten zijn. Daarop heeft de fiets, als het even kan, voorrang.
Uit diverse tellingen blijkt dat tussen Borne en Hengelo dagelijks honderden fietsers rijden. Ook tussen Wierden en Almelo wordt veel gefietst. Leg je al die veel gebruikte trajecten achter elkaar, dan kom je op het traject van de fietssnelweg. Dus van Enschede/Glanerbrug via Hengelo, Borne, Almelo en Wierden naar Nijverdal.
Meer weten over de aanleg? Kijk op www.fietssnelwegf35.nl
Kortere reistijd
Er zijn drie redenen waarom de fietssnelweg de reistijd verkort:
- De fietssnelweg bestaat uit rechte stukken, dus omrijden is niet meer nodig.
- Op de fietssnelweg ligt goed asfalt, wat de snelheid van het fietsen stimuleert en het comfort verhoogt. Dat vergroot het fietsplezier.
- De fietser kan tempo houden, omdat het grootste deel van het traject geen kruispunten met verkeerslichten bevat.
Aanleg
De fietssnelweg wordt in Hengelo in gedeelten aangelegd.
De volgende delen zijn klaar:
- Het deel van de F35 tussen de Kuipersdijk en het station Hengelo.
- Het gedeelte tussen Enschede en Hengelo.
- Het gedeelte tussen de Amerikalaan (grens met Borne) en de Eggerinksweg (Grobbentunnel).
- Het gedeelte tussen de Grobbentunnel en de Slachthuisweg. Dit tracé kruist de Berflobeek en komt uit op de Slachthuisweg naast het voormalige Enexis gebouw.
- Het gedeelte tussen de Slachthuisweg en de Weideweg.
- Het gedeelte langs de Marskant en het Mitchamplein tot aan de Bankastraat.
In voorbereiding:
- Het laatste deel, de F35 langs de Bankastraat, wordt op dit moment aangelegd.
Mobiliteitsplan
De Regio Twente en de Twentse gemeenten willen graag goed bereikbaar zijn. Daarom hebben ze een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dit plan voorziet in een goede doorstroming van het wegverkeer, goed openbaar vervoer en goede fietsvoorzieningen. Om te voorkomen dat het wegverkeer stagneert, investeren we veel in hoogwaardig openbaar vervoer en in de fiets. Goede fietsvoorzieningen zorgen er ook nog eens voor dat inwoners eerder de fiets pakken voor hun vervoer.