28 september 2023
College stelt stimuleringsplan energiebesparing vast
Nieuwe doe-het-zelf subsidieregeling komt eraan
De gemeente Hengelo zet op veel verschillende manieren in op verduurzamen. In 2050 wil Hengelo energieneutraal zijn, dus geen fossiele energie meer gebruiken.
Een belangrijke manier om dit te bereiken is fors op energie besparen. De gemeente Hengelo zet op veel verschillende manieren in op verduurzamen. In 2050 wil Hengelo energieneutraal zijn, dus geen fossiele energie meer gebruiken. Een belangrijke manier om dit te bereiken is fors op energie besparen. Het is nodig dat huishoudens in 2050 minimaal de helft minder energie gebruiken. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Hengelo een Stimuleringsplan Energiebesparing gemaakt.
Veel vragen
Bij de gemeente komen veel vragen binnen over energiebesparing. Inwoners vragen vaak waar ze terecht kunnen voor persoonlijk advies. Ook is er behoefte aan advies over subsidies en financiering. De focus van het stimuleringsplan energiebesparing ligt daarom in eerste instantie op particuliere woningeigenaren. Woningcorporatie Welbions is met de huurders aan de slag met dit thema. De samenwerking met Welbions wordt daarom intensiever.
Energie van Hengelo
Een andere belangrijke partner voor de gemeente is Energie van Hengelo (EvH). Deze energiecoöperatie krijgt onder meer een belangrijke rol op het gebied van energiebesparing. Zo is het de doelstelling van EvH om meer wooncoaches te werven en met deze wooncoaches meer keukentafelgesprekken te voeren die leiden tot energiebesparende maatregelen. Ook groeit de FIX-brigade, een club handige enthousiastelingen die kleine energiemaatregelen aanbrengt bij Hengeloërs thuis. Alle besparing is goed. Voor iedere Hengeloër die energie kan besparen, wil de gemeente een aanbod ontwikkelen dat deze inwoner helpt. De gemeente gaat dat op verschillende manieren oppakken. Onder meer via een nieuwe doe-het-zelf subsidieregeling.
Doe-het-zelf-regeling
Met de nieuwe doe-het-zelf subsidieregeling kunnen inwoners zelf maatregelen nemen om hun huis te verduurzamen. Als ze materialen aanschaffen om te verduurzamen, kunnen ze 30 procent subsidie aanvragen tot een maximum van 1500 euro. Het college stelt voor om 750.000 euro beschikbaar te stellen voor deze regeling. De gemeenteraad moet dit nog vaststellen. De gemeente streeft ernaar om de subsidieregeling nog dit jaar in te laten gaan.
Daarnaast wil Hengelo het eigen vastgoed versneld verduurzamen; er komt een apart plan van aanpak voor bijvoorbeeld scholen en andere overheidsgebouwen. De gemeente gaat in 2024 met een aantal eigen panden aan de slag. Verder komt er een specifieke aanpak voor ondernemers om te besparen.
‘Winter komt eraan’
Voor wethouder Claudio Bruggink van duurzaamheid is energie besparen onmisbaar in de Hengelose aanpak om energieneutraal te worden. ‘Het belang van energie besparen raakt iedereen in de stad. We hebben er ook iedereen bij nodig: inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We moeten mensen op weg helpen om aan de slag te gaan. Onze aanpak gaat van het creëren van bewustwording naar actie ondernemen. Tijdens de vorige winter hebben we gezien dat het kan; in heel Nederland is afgelopen jaar een kwart minder aardgas verbruikt dan het jaar ervoor. We hopen dat zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan om te zorgen voor een goed geïsoleerd en comfortabel warm huis. Energie besparen loont!’
Meer informatie: www.hengelo.nl/duurzaamheid.