Duurzaamheid

We willen dat iedereen in Hengelo in een gezonde en prettige omgeving leeft. Niet alleen wij, maar ook de toekomstige generaties. Daarom werken we samen met inwoners en ondernemers aan een duurzame stad. Op deze pagina vindt u alle informatie over duurzaamheid in Hengelo op één plek.

Nieuws

Duurzaamheidsroute A35

De provincie Overijssel heeft het ontwerp voor de Duurzaamheidsroute A35 vastgesteld. Het doel van dit project is het opwekken van zonne-energie langs de A35 en een stuk van de A1. Het ontwerp geeft aan waar en wanneer dit kan gebeuren. Het is nog niet definitief. Iedereen kan het ontwerp bekijken en erop reageren.

Duurzaamheidsroute A35

Hengelo wipt meer dan 85.000 tegels en wordt derde bij middelgrote gemeenten

Minder tegels, meer groen. Hengelo deed dit jaar voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen en ging de strijd aan met een recordaantal van 199 deelnemende gemeenten. In totaal werden in Nederland ruim 5,5 miljoen tegels ingewisseld voor gras, bloemperken, bomen en geveltuintjes. Dat zijn ruim 100 voetbalvelden aan groen erbij. Vandaag maakte Nederlands bekendste Tegelwipper, Lodewijk Hoekstra, de uitslag bekend. Hengelo wipte maar liefst 86.520 tegels en eindigt daarmee op de 3e plaats in het klassement voor middelgrote gemeenten.

Hengelo wipt meer dan 85.000 tegels en wordt derde bij middelgrote gemeenten

Verzwaring elektriciteitsnet Hengelo start in 2025

De landelijke aangekondigde bouw van tienduizenden extra transformatorhuisjes wordt ook in Hengelo zichtbaar. Hengelo krijgt de komende tien tot vijftien jaar ongeveer 300 nieuwe transformatorhuisjes en bekabeling. Netbeheerder Enexis verwacht dat eind 2025 de eerste werkzaamheden worden uitgevoerd. Het bouwschema voor de huisjes is nog niet vastgesteld.

Verzwaring elektriciteitsnet Hengelo start in 2025

Aanleg zonneveld Boeldershoek gestart

Zonnestroom Nederland is gestart met de aanleg van zonneveld Boeldershoek. De gemeente heeft het terrein eind september overgedragen aan Zonnestroom Nederland. Dat is een bedrijf dat grote zonneprojecten realiseert in het hele land. Naar verwachting levert het zonneveld eind maart voor het eerst stroom. Het gaat om het gemeentelijke deel van het zonneveld.

Aanleg zonneveld Boeldershoek gestart

Meer geld voor isoleren oude woning: ook mogelijk met een laag inkomen

Het isoleren van een huis leidt tot een lagere energierekening. Maar: isoleren kost ook geld. Om de drempels te verlagen, heeft de gemeente inmiddels drie subsidies voor Hengeloërs met een ouder huis. Ook inwoners met een lager inkomen kunnen hun huizen isoleren. In aanmerking komen zaken zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloer-/bodemisolatie en/of het vervangen van glas.

Meer geld voor isoleren oude woning: ook mogelijk met een laag inkomen

Windenergie

De gemeente Hengelo heeft bij de provincie Overijssel drie zoeklocaties aangewezen waar tot 2030 windmolens kunnen komen: twee in de oksel van A1 en A35 en één op bedrijvenpark Twentekanaal. Naar de haalbaarheid van windmolens op die locaties is onderzoek uitgevoerd door TNO, vanwege de gevoeligheid van radarsystemen van Thales (op het bedrijvenpark). De locatie Bedrijvenpark Twente valt vanwege die gevoeligheid af.

Windenergie

Duurzame stappen: van grijze tegels naar een groene oase

Hengeloër Jan maakte van zijn grijze tuin een prachtige groene plek

Duurzame stappen: van grijze tegels naar een groene oase

Tot 2.000 euro subsidie voor Hengeloërs die hun dak vergroenen

Inwoners van Hengelo die een groen dak willen, kunnen daarvoor bij de gemeente subsidie aanvragen. Er is dit jaar nog geld beschikbaar van de zogeheten Groene Pet subsidie. Wie subsidie aanvraagt, kan rekenen op maximaal 2.000 euro. De aanvraag moet goedgekeurd zijn vóórdat het groene dak wordt aangelegd.

Tot 2.000 euro subsidie voor Hengeloërs die hun dak vergroenen

Gemeente Hengelo en BIT verlengen duurzame samenwerking

De gemeente Hengelo en Bedrijvenpark Twentekanaal (BIT) verlengen de samenwerking die ze vorig jaar zijn aangegaan. Het eerste jaar van het Programma Toekomstbestendig Twentekanaal is een succesvoorbeeld van een publiek-private samenwerking. Onder begeleiding van Transitiemakers zijn financiële middelen, kennis en tijd geïnvesteerd door de ondernemers en de gemeente om gedeelde successen te behalen op het grootste bedrijventerrein van Hengelo. Samen zetten ze stappen richting een toekomstbestendig bedrijventerrein waar ruimte is om veilig en duurzaam te ondernemen, nu en in de toekomst.

Gemeente Hengelo en BIT verlengen duurzame samenwerking

Gemeente drukt op pauzeknop procedure Energiepark Woolde

Het verzoek van Pure Energie om de planologische procedure te starten voor Energiepark Woolde is door Hengelo op formele gronden afgewezen. De gemeente spreekt van een pauzeknop. Dit initiatief sluit wel aan bij de visie van Hengelo hoe zij duurzame elektriciteit wil opwekken via zon en wind. Alleen komt deze vraag te vroeg. Daarom heeft de gemeente Pure Energie laten weten dat er eerst nog een aantal stappen gezet moeten worden voordat de gemeente een ruimtelijke procedure kan starten. De gemeente en Pure Energie blijven dan ook in gesprek over het initiatief om te kijken wat nodig is om het Energiepark Woolde mogelijk te maken.

Gemeente drukt op pauzeknop procedure Energiepark Woolde