Nieuwe Energie Hengelo
Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. In 2050 is zelfs al de energie die we gebruiken duurzaam. Energie die in de gemeente Hengelo zelf is opgewekt. Hoe en waar gaan we dat doen? Dat is een grote puzzel.
De gemeenteraad heeft in februari 2022 het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030 vastgesteld. Daarin staat de Hengelose aanpak om duurzame energie op te wekken via zon en wind. In het programma staan onder meer de locaties voor zonnevelden en windturbines en hoe en met wie de gemeente die wil realiseren. Naast het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie heeft de gemeenteraad ook het bijbehorende Uitvoeringsprogramma 2021-2025 en het Stimuleringsplan zon op dak, parkeerplaats en gevel vastgesteld.
Op dit moment zijn wij in afwachting van een uitgebreid onderzoek naar de effecten van zonne- en windenergie op de omgeving. Er wordt - onder andere met de andere Twentse gemeenten - een OER gemaakt (Omgevings Effect Rapportage). Het definitieve ontwerp van het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie, het Uitvoeringsprogramma Nieuwe Energie en het Stimuleringsplan zon op dak, parkeerplaats en gevel vindt u hieronder.
Er zijn ruim 300 zienswijzen bij de gemeente binnengekomen van geïnteresseerden binnen en buiten Hengelo. Deze zienswijzen zijn gebundeld en alle indieners hebben en reactie gekregen. Er zijn door de zienswijzen enkele zaken in het omgevingsprogramma aangepast, zoals de uitspraak om eerst de OER af te wachten voordat de zoeklocaties voor windturbines worden vrijgegeven voor ontwikkeling. Een analyse van de 300 zienswijzen vindt u hieronder in bijlage 1.
Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021 - 2030
Bijlage 1. Analyse van zienswijzen Omgevingsprogramma Nieuwe Energie
Bijlage 2. Publieksversie van het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021 - 2030
Lees ook:
- Uitvoeringsprogramma Nieuwe Energie 2022 - 2025
- Stimuleringsplan Nieuwe Energie Zon op dak, parkeerplaats of gevel
Benieuwd naar het proces dat we doorlopen hebben en de documenten die ten grondslag liggen aan het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021 - 2030?
Minder fossiele energie, minder opwarming
‘Wereldwijd, in Nederland, en ook in onze gemeente staan we samen voor de opgave om klimaatverandering tegen te gaan en samen te werken aan duurzame energie. Het is niet makkelijk om te bepalen waar we in Hengelo energie gaan opwekken. Veel mensen zitten niet te wachten op windturbines en zonnevelden in hun omgeving. Maar we kunnen er niet omheen dat het moet gebeuren. Het zal altijd wel ergens impact hebben, maar door dit proces zo zorgvuldig mogelijk aan te pakken met zoveel mogelijk input van de omgeving en gedegen onderzoek, weten we wel dat we goede keuzes maken’, aldus Claudio Bruggink, wethouder duurzaamheid.
Uw stem telt mee!
Het is voor ons belangrijk om met u in gesprek te gaan over onderwerpen die te maken hebben met Hengelo. We willen graag uw mening horen. Vul hiernaast alvast een algemene poll in om uw mening op een specifieke vraag achter te laten. Wilt u over meerdere onderwerpen meepraten? Ga dan naar de pagina Praat mee.
Het laatste nieuws ontvangen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.