Meest gevraagd

Over welk onderwerp wilt u meer weten?

Afval

Afval

Door goed uw afval te scheiden, houdt u minder restafval over. En dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Hier leest u alle informatie over afval. Bijvoorbeeld welk afval waar naar toe moet of in welke container. Of hoe u een zorgcontainer aanvraagt, waar u moet zijn voor een milieupas en hoeveel u aan afvalstoffenheffing moet betalen.

Algemeen

Algemeen

Wilt u een afspraak maken, wijzigen of afzeggen? Overweegt u een schadevergoeding aan te vragen, omdat de gemeente onjuist heeft gehandeld? Op deze pagina regelt u deze zaken. Ook krijgt u hier informatie over de verhuur van de stadhuishal en de burgerzaal, onderscheidingen, cijfers over Hengelo én gevonden en verloren voorwerpen.

Belastingen

Belastingen

Op deze pagina vindt u informatie over belastingen en heffingen van de gemeente en alles wat daar bij hoort. Van OZB, hondenbelasting en rioolheffing tot bezwaarschriften en betalingsregelingen.

Bodem, bouwen en omgeving

Bodem, bouwen en omgeving

Zoekt u een mooie kavel? Moet u een kabel (ver)leggen in openbare grond? Op deze pagina leest u over (ver)bouwen, omgevingsplan en bouwkavels. Verder krijgt u uitleg over als asbest, rioolaansluitingen, monumentenzorg, straatnamen en subsidie op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed. En leest u alles wat u moet weten als het over de bodem gaat.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Hier vindt u informatie over duurzaamheid en hoe u daar zelf aan kunt bijdragen. Hoe kan ik bijvoorbeeld energie besparen? Welke informatie is er over elektrisch rijden en laadpalen? En hoe kan ik mijn huis het beste duurzaam en aardgasvrij (ver)bouwen?

Groen en water

Groen en water

Op deze pagina vindt u informatie over bomenbeheer en bijzondere bomen in Hengelo. En over uw mogelijkheden om de stad een beetje groener te maken. Verder vindt u hier informatie over het Hengelose drink-, grond- en oppervlaktewater. Daarbij besteden we ook aandacht aan onderwerpen als blauwalg en botulisme, waterprojecten, wateroverlast en bodemenergie.

Leven, reizen en papieren

Leven, reizen en papieren

Wilt u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen? Hier vindt u alle informatie over deze documenten. Verder regelt u op deze pagina zaken rondom geboorte en overlijden, huwelijk en partnerschap, nationaliteit, persoonlijke gegevens en verhuizen. Ook het aanvragen van uittreksels en verklaringen valt onder Leven, Reizen en Papieren.

Meldingen, klachten en bezwaren

Meldingen, klachten en bezwaren

Wilt u een losliggende stoeptegel melden? Of bent u het niet eens met een besluit? Hier leest u hoe u een melding doet, een klacht indient, bezwaar maakt of bijvoorbeeld een datalek meldt.

Ondersteuning en zorg

Ondersteuning en zorg

Bij de gemeente kunt u terecht met hulpvragen over bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, vervoer, voorzieningen zoals een rolstoel, aanpassingen in de woning, jeugdhulp of dagbesteding. Ook kunt u er terecht met vragen over financiën zoals schuldhulpverlening, opvoeden of bijvoorbeeld eenzaamheid. Lees hier waar u ondersteuning kunt krijgen vanuit de gemeente.

Parkeren en verkeer

Parkeren en verkeer

Wilt u een parkeervergunning of gehandicaptenparkeerkaart aanvragen? Zoekt u oplaadpunten voor een elektrische auto? Op deze pagina leest u alles over parkeren en verkeer. U vindt hier ook informatie over de bewaakte fietsenstallingen, de parkeerapp, gladheidsbestrijding, wegwerkzaamheden en het onderhoud van straten, fietspaden en stoepen.

Projecten en plannen

Projecten en plannen

Hier vindt u informatie over actuele projecten, zoals grote wegwerkzaamheden of nieuwbouwprojecten.

Scholing en vorming

Scholing en vorming

Deze pagina gaat over leren, onderwijs en scholing in Hengelo. Bijvoorbeeld over leerplicht, leerlingenvervoer en studietoeslag. Maar ook over Nederlands leren en inburgeren. Ook vindt u hier de scholengids Basisscholen Hengelo.

Sport, cultuur en recreatie

Sport, cultuur en recreatie

Wilt u meer weten over sporten, monumenten en recreëren? De gemeente biedt veel mogelijkheden zoals het Twentebad, de Kinderboerderij, viswater en speelterreinen. Ook leest u hier meer over allerlei subsidiemogelijkheden op het gebied van sport en cultuur.

Subsidies

Subsidies

De gemeente Hengelo biedt verschillende subsidies aan op het gebied van kunst en cultuur, sport en bewegen, cultuurhistorisch erfgoed en wijkwelzijnswerk. Op deze pagina vindt u meer informatie over alle subsidieregelingen.

Veiligheid en leefbaarheid

Veiligheid en leefbaarheid

Hengelo is een veilige en leefbare stad. Maar wat als u tóch te maken krijgt met overlast, diefstal, discriminatie of geweld? Hier vindt u informatie over zaken als bladoverlast, ongediertebestrijding, vuurwerkoverlast, fietsdiefstal, inbraakpreventie, huiselijk geweld en terrorismebestrijding.

Vergunningen en ontheffingen

Vergunningen en ontheffingen

Heb ik een vergunning nodig? Waar kan ik een ontheffing voor krijgen? Vind hier alle informatie over omgevingsvergunning en andere soorten vergunningen en ontheffingen.

Werk en inkomen

Werk en inkomen

Op deze pagina vindt u informatie over de bijstandsuitkering en over allerlei regelingen voor mensen met een laag inkomen. Ook vindt u hier tips voor het vinden van betaald werk of vrijwilligerswerk.

Wonen

Wonen

Waar huurt u in Hengelo als woningzoekende een woning? Komt u misschien in aanmerking voor een urgentieverklaring? Op deze pagina krijgt u antwoord op die vragen. Ook vindt u informatie over onderwerpen als het riool, Warmtebedrijf Hengelo, buurtbonnen en woonklachten.

Nieuws

Moties Ideeënmarkt 4 december in gemeenteraad

Woensdag 2 oktober vond de Ideeënmarkt plaats, waarbij inwoners hun ideeën voor de stad presenteerden aan de raad. Dat leverde ruim 40 ideeën op voor Hengelo. Daarvan zijn 21 ideeën door de raadsfracties geadopteerd en uitgewerkt tot een motie. De gemeenteraad stemt woensdag 4 december over deze moties.

Moties Ideeënmarkt 4 december in gemeenteraad

Nieuwe dienstregeling regio oost van start

Op 15 december start de nieuwe dienstregeling in de Achterhoek, Rivierenland, Twente en de Vechtdallijnen. Op een groot deel van de buslijnen en treinlijnen blijft de dienstregeling hetzelfde als nu, alleen in Hengelo verandert een deel van de stadslijnen.

Nieuwe dienstregeling regio oost van start

Hengelo zet in op eenzaamheid

In 2019 heeft de gemeente Hengelo zich aangesloten bij het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid en een lokaal uitvoeringsplan opgesteld: “Eenzaamheid is iets om te delen” (2020). Het actieplan eenzaamheid is hier een vervolg op. In het actieplan wordt een passende aanpak beschreven voor 2025, zodat ook na 2025 eenzaamheid goed gewaarborgd is in de basisondersteuning en sociale basis.

Hengelo zet in op eenzaamheid

Duurzaamheidsroute A35

De provincie Overijssel heeft het ontwerp voor de Duurzaamheidsroute A35 vastgesteld. Het doel van dit project is het opwekken van zonne-energie langs de A35 en een stuk van de A1. Het ontwerp geeft aan waar en wanneer dit kan gebeuren. Het is nog niet definitief. Iedereen kan het ontwerp bekijken en erop reageren.

Duurzaamheidsroute A35

‘Orange the World’; binnenstad kleurt oranje

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. In Nederland is geweld tegen vrouwen helaas ook een probleem. Met de wereldwijde ‘Orange the World’ campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Ook de gemeente Hengelo sluit hierbij aan.

‘Orange the World’; binnenstad kleurt oranje

Hengelo eert jongeren met eerste uitreiking van Jeugdlintjes

Op donderdag 14 november heeft burgemeester Sander Schelberg de allereerste Jeugdlintjes van Hengelo uitgereikt. Dit jaar zijn er vijf jeugdlintjes uitgereikt aan jongeren die zich uitzonderlijk hebben ingezet voor anderen. Het Hengelo’s Jeugdlintje is een nieuw initiatief van wethouder Hanneke Steen om jongeren te eren die met toewijding en zorg bijdragen aan Hengelo.

Hengelo eert jongeren met eerste uitreiking van Jeugdlintjes

Twente in actie tegen digitale criminaliteit

Hoe kunt u pogingen van criminelen om u op te lichten herkennen?

Twente in actie tegen digitale criminaliteit

Extra inspraakronde inzamellocaties verpakkingen van 13 november t/m 8 januari

Het eerste plaatsingsplan heeft van medio juni tot eind juli ter inzage gelegen. In die periode zijn bijna veertig zienswijzen ingediend. Na die termijn kwamen er nog veel reacties binnen die niet meer meegenomen konden worden. Het college heeft daarom besloten om mensen opnieuw de gelegenheid te geven om te reageren en heeft een nieuw concept plaatsingsplan vastgesteld waarin de eerste zienswijzen, waar mogelijk, al zijn verwerkt. Doel: het ontwerp verbeteren van het plaatsingsplan.

Extra inspraakronde inzamellocaties verpakkingen van 13 november t/m 8 januari

Hengelo wipt meer dan 85.000 tegels en wordt derde bij middelgrote gemeenten

Minder tegels, meer groen. Hengelo deed dit jaar voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen en ging de strijd aan met een recordaantal van 199 deelnemende gemeenten. In totaal werden in Nederland ruim 5,5 miljoen tegels ingewisseld voor gras, bloemperken, bomen en geveltuintjes. Dat zijn ruim 100 voetbalvelden aan groen erbij. Vandaag maakte Nederlands bekendste Tegelwipper, Lodewijk Hoekstra, de uitslag bekend. Hengelo wipte maar liefst 86.520 tegels en eindigt daarmee op de 3e plaats in het klassement voor middelgrote gemeenten.

Hengelo wipt meer dan 85.000 tegels en wordt derde bij middelgrote gemeenten

‘AAN in het donker’ in Hengelo

Op donderdag 14 november van 17.00 tot 21.00 uur komt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ naar de Hengelose binnenstad. Met deze actie wil de gemeente Hengelo inwoners bewust maken van het belang van goede fietsverlichting, vooral nu het weer langer donker is. Het campagneteam staat in de binnenstad van Hengelo op de Enschedesestraat, bij de Lambertusbasiliek.

‘AAN in het donker’ in Hengelo