Extra inspraakronde inzamellocaties verpakkingen van 13 november t/m 8 januari
Hengeloërs krijgen de mogelijkheid om opnieuw te reageren op de inzamellocaties voor doorzichtige zakken met verpakkingen bij hoogbouwwoningen.
Het eerste plaatsingsplan heeft van medio juni tot eind juli ter inzage gelegen. In die periode zijn bijna veertig zienswijzen ingediend. Na die termijn kwamen er nog veel reacties binnen die niet meer meegenomen konden worden. Het college heeft daarom besloten om mensen opnieuw de gelegenheid te geven om te reageren en heeft een nieuw concept plaatsingsplan vastgesteld waarin de eerste zienswijzen, waar mogelijk, al zijn verwerkt. Doel: het ontwerp verbeteren van het plaatsingsplan.
Van woensdag 13 november t/m woensdag 8 januari kunnen alle Hengeloërs een zogenoemde zienswijze indienen.
Inzameling van verpakkingen bij hoogbouw
De gemeente en Twente Milieu hebben afgelopen zomer 340 inzamellocaties aangelegd dicht bij hoogbouw; elke bewoner van hoogbouw heeft vanaf 1 september dicht bij huis een inzamellocatie voor verpakkingen (plastic, blik en drinkpakken, ook wel PMD genoemd). Daar kunnen bewoners wekelijks op een vast tijdstip hun verpakkingen kwijt in een doorzichtige zak. Dump van ander afval is illegaal en wordt beboet. Ook zakken die niet op de inzameldag worden geplaatst, worden gezien als dump. Voor laagbouwbewoners is er niets veranderd. Zij hebben de oranje container aan huis of kunnen er gratis eentje aanvragen. De bovengrondse oranje en blauwe containers zijn weggehaald; de ondergrondse milieupleinen bij de winkelcentra blijven wel bestaan.
Vervuiling voorkomen
De gemeenteraad heeft voor deze nieuwe manier van inzameling van verpakkingen bij hoogbouw gekozen, omdat in de bovengrondse afvalcontainers teveel vervuiling zat. Hierdoor was het voor de verwerker niet mogelijk om de verpakkingen opnieuw te gebruiken en moesten ze worden verbrand. Dat kost geld.
Extra ronde
De inzamellocaties voor de doorzichtige zakken deden de afgelopen tijd de nodige stof opwaaien in Hengelo. Er was veel commentaar op de plaatsing van de oranje tegels met bijbehorende paal en bord. Omdat er na de sluiting van de inspraakprocedure nog veel reacties zijn binnengekomen is er voor een extra inspraakronde gekozen. Door de inspraakronde nogmaals te openen krijgen alle inwoners die dat willen de gelegenheid om op een laagdrempelige manier te reageren op het ontwerp plaatsingsplan.
Zienswijzen indienen
Het nieuwe concept plaatsingsplan staat van 13 november tot en met 8 januari op www.hengelo.nl/plaatsingsplan-pmd. Inwoners kunnen vanaf dat moment hun zienswijze delen. De zienswijzen kunnen gaan over:
- het verplaatsen van een inzamelplek
- het vervallen van een inzamelplek
- een voorstel voor een alternatieve of extra locatie voor een inzamelplek
Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijk een zienswijze indienen bij het college van B en W, met als onderwerp ‘Zienswijze PMD’, Postbus 18, 7550 AA Hengelo of per mail gemeente@hengelo.nl. Op woensdag 20 november is er tussen 19.30 en 21.00 uur een speciale inloopbijeenkomst in het stadhuis waar u ook het plan kunt inzien en eventueel ter plekke een zienswijze indienen.
Als dat nodig en mogelijk is, wordt het plaatsingsplan aangepast en definitief vastgesteld.
Veelgestelde vragen over de PMD-inzamellocaties
Waarom zijn de bovengrondse containers weg?
De bovengrondse containers voor verpakkingen waren erg vervuild. Daarom zijn we bij hoogbouw overgegaan op inzameling met doorzichtige plastic zakken. Dit zorgt voor betere inzameling. Bij laagbouw kunt u de container aan huis gebruiken. Ook kan iedereen gebruik blijven maken van de ondergrondse verpakkingen containers bij supermarkten.
Waar laat ik mijn verpakkingen en papier?
Alleen de bovengrondse containers voor papier en verpakkingen zijn weggehaald. Er zijn nieuwe inzamellocaties dicht bij hoogbouw. U kunt uw verpakkingen en papier nog steeds bij de ondergrondse containers bij supermarkten kwijt. Ook wordt er elke vier weken papier bij u aan huis opgehaald. Kijk voor de ophaaldagen naar de Afvalkalender in de Twente Milieu App.
Woont u in een grondgebonden woning/laagbouw? De meeste bewoners hebben een oranje verpakkingencontainer, die u elke vier weken gratis kunt laten legen. Heeft u geen verpakkingencontainer? Dan kunt u er een aanvragen bij Twente Milieu via www.twentemilieu.nl/hengelo/verpakkingencontainer-aanvragen.
Ik ben het niet eens met de plek van de inzamellocatie. Hoe laat ik dit weten?
Van 13 november 2024 t/m 8 januari 2025 is er een nieuwe inzageperiode. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijk een zienswijze indienen bij het college van B en W, met als onderwerp ‘Zienswijze PMD’, Postbus 18, 7550 AA Hengelo of per mail gemeente@hengelo.nl. Op woensdag 20 november is er tussen 19.30 en 21.00 uur een speciale inloopbijeenkomst in het stadhuis waar u ook het plan kunt inzien en eventueel ter plekke een zienswijze indienen.
De zienswijzen kunnen gaan over het verplaatsen, vervallen of het plaatsen van een extra inzamellocatie. In uw zienswijze moet het volgende staan:
- Uw naam
- Adres of e-mailadres
- Over welke locatie het gaat (nummer in het plaatsingsplan en straat, of bij welk huisnummer)
- Waarom u het er niet mee eens bent met de inzamellocatie
- Wat er, volgens u, met de locatie moet gebeuren
- Waar deze, indien nodig, naartoe verplaatst moet worden
Op woensdagavond 20 november van 19.30 tot 21.00 uur is er een inloopavond in het stadhuis waar het ontwerp plaatsingsplan kan worden ingezien. Belangstellenden kunnen op deze avond binnenlopen, vragen stellen en eventueel een zienswijze indienen.
Ik heb al een zienswijze ingediend, binnen of buiten de vorige periode. Moet ik dit nog een keer doen?
Als uw zienswijze nog niet in het nieuwe plaatsingsplan staat, moet deze opnieuw ingediend worden.
Wat gaat de gemeente doen nadat de inzageperiode is afgelopen?
Door de inspraakronde opnieuw te openen, krijgen inwoners de kans om hun mening te geven over het ontwerp van het plaatsingsplan. Als dat nodig en mogelijk is, wordt het plan na deze periode aangepast en definitief goedgekeurd.
Ik wil nu bezwaar maken. Kan dit?
Nee, nu ingediende berichten worden niet in overweging genomen. U kunt uw zienswijze indienen tussen 13 november en 8 januari.
Ik wil met iemand in gesprek over een nieuwe locatie. Kan dit?
Helaas is dat niet mogelijk. U en uw buurman kunnen een andere mening hebben over dezelfde locatie. Daarom worden eerst alle zienswijzen verzameld en daarna bekeken. Op basis hiervan kan er misschien iets veranderen.
Waar kan ik de locaties zien?
De inzamellocaties staan in het ontwerp-plaatsingsplan. Dit is van 13 november 2024 t/m 8 januari 2025 te bekijken op www.hengelo.nl/plaatsingsplan-pmd.
Ik woon in een grondgebonden woning. Waarom krijg ik geen zakken?
Bewoners van grondgebonden woningen kunnen een verpakkingencontainer krijgen. Voor hoogbouw zijn er zakken beschikbaar.
Hoe krijg ik als hoogbouwbewoner nieuwe plastic zakken?
U kunt volgend jaar nieuwe zakken aanvragen via de website van Twente Milieu met uw milieupasnummer. In de tussentijd kunt u doorzichtige zakken halen bij de supermarkt.
Mijn zakken zijn op. Mag ik gewone (grijze) zakken gebruiken voor verpakkingen?
Nee, gebruik geen gewone zakken. U kunt doorzichtige zakken bij de supermarkt halen. Als u dit niet doet, kan uw zak als afvaldump worden gezien en riskeert u een boete.
Op welke dag mag ik mijn zak aan straat zetten?
Zet uw zak alleen op de inzameldag voor 7:30 uur aan straat. Welke dag dit is, staat op het bord van de locatie in uw buurt. In het zuiden van Hengelo is dit doorgaans op woensdag, in het noorden op donderdag.
Het lukt mij niet om ’s ochtends zo vroeg de zakken aan straat te zetten.
We begrijpen dat het lastig kan zijn om de zakken op de inzameldag voor 7:30 uur aan straat te zetten. U kunt de zakken ook de avond ervoor neerzetten, maar alleen als het weer het toelaat. Zorg dat de zakken goed vaststaan, zodat ze niet wegwaaien. Officieel gezien mogen zakken de avond ervoor niet op de inzamellocatie staan, maar de gemeente staat dit toe als het niet waait.
Mensen zetten hun plastic zakken buiten de inzameldag neer. Wat kan ik hieraan doen?
U kunt een melding maken via de MijnGemeenteApp. Uw melding gaat dan meteen naar de juiste afdeling. Zakken die niet op de juiste dag zijn neergezet, ziet de gemeente als dump. Op afvaldump staat een boete van € 102,-. De handhavers van de gemeente controleren hierop.
Wat doet de gemeente als iemand geen verpakkingen, maar ander afval in de zakken stopt?
Als er in de zakken afval zit dat er niet in hoort, ziet de gemeente dat als dump. Op afvaldump staat een boete van € 102,-. De handhavers van de gemeente controleren hierop.
Wordt mijn woning minder waard door de inzamellocatie, of bederft het mijn uitzicht?
Inzamellocaties zijn noodzakelijk voor de gemeentelijke afvalinzameling. Afvalinzameling is een wettelijke taak die de gemeente heeft. De locaties vallen niet op, behalve op de inzameldag. Het is helaas niet mogelijk om deze locaties helemaal uit het zicht te plaatsen. Een inzamellocatie is een klein punt in de openbare ruimte, dat te herkennen is aan markeringen op de grond en een paal met een bord.