Hengelo zet in op eenzaamheid
Actieplan eenzaamheid
In 2019 heeft de gemeente Hengelo zich aangesloten bij het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid en een lokaal uitvoeringsplan opgesteld: “Eenzaamheid is iets om te delen” (2020). Het actieplan eenzaamheid is hier een vervolg op. In het actieplan wordt een passende aanpak beschreven voor 2025, zodat ook na 2025 eenzaamheid goed gewaarborgd is in de basisondersteuning en sociale basis.
De invloed van eenzaamheid kan groot zijn. Zeker als het langdurig aanhoudt, kan eenzaamheid leiden tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Eenzaamheid zal nooit helemaal opgelost kunnen worden. Met dit actieplan streven we naar minder eenzaamheid van inwoners in de gemeente Hengelo. Het is belangrijk dat we het gesprek open voeren samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.
Een sterkere sociale basis
Wethouder Marie-José Luttikholt: “Hengelo is een gemeente waar mensen zich inzetten voor hun buurt, waar inwoners in de wijk elkaar kennen en steunen. Met dit actieplan willen we bijdragen aan het versterken van die sociale basis. We willen niet alleen eenzaamheid verminderen, maar ook voorkomen dat mensen zich geïsoleerd voelen in hun eigen gemeente. Door initiatieven te ondersteunen die buurtbewoners samenbrengen, willen we de eenzaamheid aanpakken en onze inwoners helpen verbinding te vinden - met zichzelf, met hun omgeving en met elkaar. Iedereen zal eenzaamheid op enig moment in zijn leven ervaren”.
Aanpak
In 2025 zetten we zowel in op sociale eenzaamheid als emotionele eenzaamheid en proberen we ook existentiële eenzaamheid aan te pakken. Een sterkere gemeenschappelijke sociale basis kan inwoners die existentiële eenzaamheid ervaren, helpen om meer zingeving in het leven te ervaren. De uitgangspunten van het Transformatieplan Sociaal Domein: normaliseren, preventie, wijkgerichte aanpak en nieuw zakelijk partnerschap, staan centraal in het actieplan eenzaamheid. Door eenzaamheid te normaliseren wordt het makkelijker om over eenzaamheid te praten. Dit kan voor mensen een eerste stap zijn om de vicieuze cirkel, waarbij gevolgen van eenzaamheid versterkend werken op het gevoel van eenzaamheid, te doorbreken. Daarnaast zetten we in op preventie om te voorkomen dat eenzaamheid een groot probleem wordt. We zorgen voor een wijkgerichte aanpak, zodat de ondersteuning past bij hetgeen dat speelt in de wijk. Vanuit nieuw zakelijk partnerschap doen we dit samen met onze partner, Wijkracht Hengelo.