College van B en W blij met positief resultaat over 2023: veel bereikt door samen te werken
Welkome buffer bij toenemende uitdagingen
Elk jaar blikt het college van B en W in de Jaarstukken (Jaarverslag en Jaarrekening) inhoudelijk en financieel terug op het voorgaande jaar. Het uiteindelijke resultaat is € 7,3 miljoen positief. Daarmee sluiten we het jaar 2023 dus positief af, zowel financieel als wat we met elkaar hebben bereikt. 'In 2024 gaan we verder op de ingeslagen weg. We blijven vanuit een realistisch en verantwoord perspectief investeren in een duurzame, sociale, economisch veerkrachtige en aantrekkelijke stad', aldus het college van B en W.
De Jaarstukken van de gemeente Hengelo bestaan uit het Jaarverslag en de Jaarrekening. Ze geven een beeld van de inkomsten en uitgaven over het jaar 2023. In de stukken laat de gemeente Hengelo zien wat er in 2023 is gedaan om bij te dragen aan de plannen uit de Beleidsbegroting 2023-2027. Het college legt de Jaarstukken voor aan de gemeenteraad, die hierover in de gemeenteraadsvergadering van 3 juli een definitief besluit neemt.
Blijven ontwikkelen mét de stad
Samen met vele partners in de stad is in 2023 hard gewerkt om Hengelo op verschillende vlakken verder te ontwikkelen en verbeteren. De opening van het nieuwe marktplein was daarvan in 2023 het absolute hoogtepunt. Daarnaast werd de Lambertuspassage gesloopt en startte de herinrichting van het hele gebied rondom de Lambertusbasililiek. Daar krijgen groen én water de ruimte. Het warmteprogramma werd vastgesteld, waarin staat hoe en wanneer we in Hengelo onze huizen duurzaam gaan verwarmen. Ook werden de eerste stappen gezet voor de aanleg van zonneveld Boeldershoek, straks goed voor de energievoorziening van zo’n 8.000 huishoudens. En de ontwikkelingen gaan, samen met partners en inwoners, de komende jaren door. Alles om de ambities te realiseren. Het college hecht veel waarde aan een goede relatie tussen inwoner en overheid. Vanuit het thema participatie hebben we jong tot oud meegenomen in de gemeentelijke opgaven; een proces waarin we blijven leren als gemeente.
Veel aandacht voor wereldwijde onrust en bestaanszekerheid
Wereldwijde ontwikkelingen hadden ook in 2023 invloed op onze gemeentelijke taken. Denk aan de oorlog in Oekraïne en het conflict tussen Israël en Hamas. Ontwikkelingen die zorgen voor onrust en onzekerheid bij velen. De opvang van vluchtelingen vraagt veel van ons én de stad. We zijn trots op het organiserend vermogen en de draagkracht van inwoners en de partners in de stad bij deze uitdagingen. Ook het huisvesten en integreren van statushouders blijft een uitdagende taak die we gepast blijven invullen. Met de wereldwijde onrust kreeg het thema bestaanszekerheid in 2023 volle aandacht. Stijgende energieprijzen en hoge inflatie leidden tot (geld)zorgen bij inwoners. Waar mogelijk en nodig hebben we inwoners en organisaties ondersteund. Een voorbeeld hiervan was de uitkering van de energietoeslag in november voor ruim 6.000 inwoners.
Eerste resultaten transformatie Sociaal Domein
De komende jaren gaat er het een en ander veranderen in het sociaal domein. Aan de ene kant omdat we de gemeente willen terugbrengen in de wijken, aan de andere kant omdat er een financiële noodzaak is. De kosten van de voorzieningen en het aantal mensen dat hier gebruik van maakt, nemen steeds meer toe. Als we niets doen, zou dat betekenen dat we de zorg voor onze kwetsbare inwoners straks wellicht niet meer kunnen garanderen. De aanpak beschreven in het transformatieplan Sociaal Domein, waarin we een stevig inhoudelijk en financieel perspectief voor het sociaal domein hebben neergelegd, heeft in 2023 de eerste resultaten getoond. Op het gebied van WMO en uitvoering Participatiewet zien we resultaat, bijvoorbeeld het digitaal aanleveren van informatie zodat we sneller met de inwoner in gesprek kunnen. Op het gebied van Jeugdzorg neemt de complexiteit en hoeveelheid aan zorgvragen toe, dit beheersbaar houden vraagt naar de toekomst toe onze blijvende inzet. Daarnaast is in 2023 veel ingezet op de lokale verwerving van de basisondersteuning. Het vaststellen van de leidraad en het ingaan van de aanbestedingsprocedure waren mijlpalen waar we trots op zijn. We zien met vertrouwen de voortgang van het transformatieplan tegemoet, waarbij we ons realiseren dat de echte transformatie vanaf 2025 zichtbaar wordt. En daarmee ook impact heeft op inwoners, partners en gemeente.
Druk op financiën blijft aanwezig
De financiële resultaten over 2023 zijn positief. Hanneke Steen, wethouder financiën hierover: ‘We kunnen 4,8 miljoen toevoegen aan onze algemene reserve. Het bedrag wat dan overblijft (2,4 miljoen) heeft al een bestemming voor 2024 en komt daarmee in de bestemmingsreserves. De 4,8 miljoen is een welkome buffer voor de komende jaren. Want tegenover dit positieve resultaat zien we dat de uitdagingen op zowel maatschappelijk, organisatorisch als financieel vlak blijven. We bouwen ruim voldoende reserves op om in te spelen op acute situaties en om onze ambities vanuit de Koers 2040 te realiseren. Maar we hebben, net als andere gemeenten, nog grote financiële uitdagingen voor ons liggen op de lange termijn. In het bijzonder vanaf 2026. De druk op onze structurele begroting blijft hoog en heeft onze blijvende aandacht. Dat geldt ook voor de uitvoeringskracht van onze organisatie, want niet alles wat we hadden gepland hebben we kunnen waarmaken. De krapte op de arbeidsmarkt leidde daarom soms tot het doorschuiven van taken.’