Gebruikers en inwoners kunnen elektriciteit afnemen
Energie van Hengelo huurt daken gemeentegebouwen voor zonnepanelen
De gemeente Hengelo verhuurt de daken van haar gebouwen (het maatschappelijk vastgoed) aan energiecoöperatie Energie van Hengelo.
De coöperatie laat op de daken zonnepanelen installeren. Schouwburg Hengelo en het FBK stadion zijn de twee eerste gebouwen waar zonnepanelen op worden geplaatst. De opgewekte elektriciteit kan worden geleverd aan de gebruikers van de gebouwen of aan inwoners van Hengelo.Energie van Hengelo is de Hengelose energiecoöperatie die zonder winstoogmerk lokale energie wil opwekken. Inwoners kunnen bovendien de duurzaam opgewekte stroom van deze zonneprojecten afnemen via de energiecoöperatie. Gebruik van de daken van maatschappelijk vastgoed leidt dus tot duurzame stroom ván- en vóór de Hengeloër.
Voor alle Hengeloërs
Per pand maakt Energie van Hengelo afspraken. De huurder van het maatschappelijk vastgoed (gebruiker van het gebouw) kan bijvoorbeeld energie inkopen bij Energie van Hengelo. Maar het kan ook dat de huurder slechts een deel van de opgewekte energie gebruikt. De rest wordt aan het stroomnet geleverd via Energie van Hengelo en kan afgenomen worden door alle Hengeloërs.
Mooie oplossing
‘We moeten die kans pakken’ ‘Als gemeente willen we met de zonnepanelen op daken van ons maatschappelijk vastgoed een voorbeeld geven aan onze bewoners en ondernemers’, zegt wethouder Claudio Bruggink. ‘De gemeente Hengelo wil minder CO2 uitstoten en voldoende duurzame energie opwekken door zon en wind te gebruiken. Zonnepanelen op daken zijn een hele mooie oplossing om duurzame energie op te wekken. Het kan niet overal. Maar waar het kan, moeten we die kans pakken.’ Schouwburg Hengelo is blij dat het dak van het theater geschikt blijkt voor het leggen van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Directeur Raoul Boer: ’Hiermee kunnen gemeente en schouwburg samen een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie in de stad.’
Grundel
Energie van Hengelo is ook bezig om zonnepanelen te plaatsen op particuliere gebouwen. Op 8 juli zijn de eerste zonnepanelen geplaatst op het dak van VvE De Grundel aan de P.C. Hooftlaan. In totaal worden hier 258 panelen geplaatst, waarvan 24 panelen voor de bewoners zelf als vergoeding voor het gebruik van hun dak.
Financieel
Hengelo koos voor de energiecoöperatie omdat de gemeente bij kleinschalige energieprojecten eist dat er sprake is van 100% lokaal eigenaarschap. De zonnepanelen moeten dus eigendom worden van de Hengeloërs. Door te kiezen voor Energie van Hengelo als exploitant/uitvoerder, hoeft de gemeente zelf geen investering te doen. Er zijn ook geen extra kosten voor onderhoud, exploitatie en beheer. De rol van de gemeente beperkt zich tot verhuur van het dakoppervlak. De afspraken met Energie van Hengelo zijn donderdag 11 juli geformaliseerd. Het FBK stadion is het volgende dak dat zonnepanelen krijgt.