‘Samen maken we een sociaal Hengelo, nu en in de toekomst’
Definitieve gunning nieuwe basisondersteuning
Het college van B en W heeft op 18 september de opdracht ‘Realiseren en doorontwikkelen basisondersteuning in Hengelo’ gegund aan Stichting Wijkracht. Onder de naam ‘Wijkracht Hengelo’ hebben zij hiervoor samen met Aveleijn, Carintreggeland, Humanitas Onder Dak, Mediant, RIBW Overijssel en Tactus Verslavingszorg een nieuw samenwerkingsverband opgericht. Samen met een aantal andere zorgaanbieders gaan zij de ondersteuning in de wijken organiseren, dichterbij de Hengeloërs. 2025 wordt een overgangsjaar, om de overstap naar de basisondersteuning zo soepel mogelijk te maken voor mensen die nu begeleiding en/of dagbesteding krijgen vanuit de gemeente. Dit najaar volgt een informatiecampagne om iedereen goed voor te bereiden op deze nieuwe situatie.
Wethouder Jacqueline Freriksen: ‘We zijn ontzettend blij dat deze, voor veel mensen vertrouwde partijen, elkaar hebben gevonden. We investeren in een stevige basisondersteuning met passende voorzieningen in de wijk, waarmee we de zelfredzaamheid van mensen vergroten. Dat vraagt om langdurig partnerschap, waarin het gezamenlijk ontwikkelen voorop staat. We hebben het volste vertrouwen in deze samenwerking. Samen maken we een sociaal Hengelo. Nu en in de toekomst’.
Cevdet Örnek, directeur-bestuurder van Stichting Wijkracht: ‘We zijn er trots op dat we met deze samenwerking de inwoners van Hengelo op een toegankelijke manier, over de muren en belangen van de eigen organisaties heen, kunnen helpen bij allerlei ondersteuningsvragen. Dat zien we als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door drempels weg te halen en met een brede blik te kijken naar hulpvragen kunnen we inwoners sneller en beter helpen in de eigen leefomgeving. We zetten in op een sterke sociale gemeenschap waarin mensen er voor elkaar zijn, gericht op preventie en positieve gezondheid’.
Stevige basisondersteuning Hengelo
De gemeente Hengelo wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Freriksen; ‘We willen mensen helpen de regie (terug) te nemen, zodat ze grip hebben op hun leven. We willen er zijn voor inwoners die het zonder ondersteuning niet redden. Daarbij zet Hengelo in op preventie, normaliseren, wijkgericht werken en zakelijk partnerschap’.
De basisondersteuning moet zo veel mogelijk wijkgericht vorm krijgen en is bedoeld voor inwoners met allerlei ondersteuningsvragen. Van eenvoudige tot complexe problematiek en van kortdurende tot langdurende vormen van ondersteuning. Inwoners met vragen over bijvoorbeeld gezond ouder worden, dementie, mantelzorg en opvoed- en opgroeivragen kunnen vanaf 1 januari 2025 bij de basisondersteuning terecht. Dit wordt ook de ingang naar ondersteuning voor mensen met bijvoorbeeld psychische problemen, een (licht) verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel en verslavingsproblematiek.
Overgangsjaar en continuïteit van zorg
Deze transformatie is niet van de een op de andere dag geregeld. Het is een meerjarig ontwikkelproces. Gemeente en Stichting Wijkracht zetten zich in om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen; continuïteit van zorg en ondersteuning is bij de overgang van de oude situatie naar de nieuwe situatie van groot belang. Daarom is ervoor gekozen om 2025 in te richten als overgangsjaar. Alle inwoners die nu begeleiding of dagbesteding ontvangen krijgen binnenkort een brief, waarin staat wat dit voor hen betekent.
Meer informatie is te vinden op: www.hengelo.nl/basisondersteuning.
Waarom veranderen?
De gemeente Hengelo wil er altijd zijn voor inwoners van Hengelo die het zonder ondersteuning niet redden. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen, is het nodig om de ondersteuning te veranderen. Want we hebben te maken met de volgende ontwikkelingen:
- Mensen worden steeds ouder en hebben meer ondersteuning en begeleiding nodig, om thuis te kunnen blijven wonen.
- Meer jongeren ervaren problemen waarbij ze ondersteuning nodig hebben. Die problemen zijn vaak complex, waardoor er steeds vaker (duur) maatwerk wordt ingezet.
- We hebben te maken met personeelstekorten in de zorg. Dat tekort neemt in de toekomst alleen maar toe.
- Door bovenstaande ontwikkelingen stijgen de kosten in de zorg. Maar als gemeente krijgen we steeds minder geld van het Rijk voor het uitvoeren van de zorg.
De gemeente Hengelo en Stichting Wijkracht denken dat een goede basisondersteuning ervoor zal zorgen dat de ondersteuning bereikbaar blijft voor iedereen die dat nodig heeft. Ook bij een toename van zorgvragen en krapte op de arbeidsmarkt. Jacqueline Freriksen; “We kunnen dit niet alleen. Gemeente, zorgpartners en onze inwoners hebben hierin een rol. We maken het samen.”