Slechtzienden kunnen nu stemmen met hulp van een stemmal
Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders is stemmen niet vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een visuele beperking. Zelfstandig kunnen stemmen is belangrijk. Iedereen, ook mensen met een beperking, hebben het recht om hun stem uit te brengen zonder dat iemand anders ziet wat ze stemmen. Voor mensen die slecht zien is stemmen zonder een hulpmiddel vaak niet mogelijk. Daarom heeft de gemeente Hengelo nu voor het eerst een stemmal.
De stemmal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet worden gelegd door een stembureaulid. De stembox met de koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met het potlood het gaatje inkleuren.
Bibliotheek Hengelo
De stemmal staat tijdens de Europese verkiezingen bij het stembureau in de bibliotheek Hengelo. De locatie voor de stemmal is zorgvuldig uitgekozen. Deze ligt namelijk dichtbij het station en is daarom sneller te bereiken dan bijvoorbeeld het stadhuis van Hengelo. De stembureaumedewerkers staan klaar om mensen met een visuele beperking te begeleiden bij het stemmen met de stemmal.
Elke stem telt
‘We vinden het belangrijk dat in Hengelo iedereen meedoet, ook met het stemmen voor de verkiezingen,’ zegt wethouder Marie-José Luttikholt. ‘Met de nieuwe stemmal kunnen mensen met een visuele beperking nu zelfstandig hun stem uitbrengen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zijn stem kan laten horen.’