50 miljoen om onderwijs klaar te maken voor toekomst
Tot 2030 worden meer dan 20 schoollocaties aangepakt
De gemeente Hengelo wil investeren in een vitale samenleving. In die samenleving heeft goed onderwijs een belangrijke plaats. De schoolbesturen en de gemeente Hengelo hebben daarom samen een Integraal Huisvestingsplan Hengelo (IHP) gemaakt. In het plan staat hoe de schoolgebouwen in Hengelo en Beckum klaargemaakt worden voor de toekomst. Het gaat om primair, voortgezet en speciaal (voortgezet) onderwijs. Tot 2030 is er 50 miljoen euro beschikbaar om de Hengelose schoolgebouwen goed, veilig, duurzaam en onderwijsvriendelijk te maken en te houden. De gemeenteraad moet het IHP nog vaststellen.
Het college kiest bewust voor een hoger niveau op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid dan wettelijk noodzakelijk is. Onderwijswethouder Claudio Bruggink legt uit: ‘In Hengelo kijken we vooruit en werken we samen in en aan een vitale samenleving. Bij het werken aan deze ambities is het aantrekken, boeien en binden van jong talent en jonge gezinnen één van de grootste opgaven. Hier is het onderwijs - en daarmee de onderwijsvoorzieningen - onlosmakelijk aan verbonden. Goed onderwijs is dé basis! Ieder kind verdient een goede start.’
Wensen
De gemeente en de schoolbesturen hebben samen kritisch gekeken welke wensen en mogelijkheden er per wijk zijn voor de schoolgebouwen. Een schoolgebouw kan voor alle inwoners van een wijk van belang zijn en heeft vaak ook meerdere functies in een wijk, zoals sport, bewegen, kunst en cultuur en zorg. Ook duurzaamheid is belangrijk. In 2050 wil Hengelo aardgasvrij zijn. Daarnaast stellen de onderwijsbesturen en de gemeente strenge eisen aan het binnenklimaat, zoals een goede ventilatie.
Lichte stijging aantal leerlingen
In de gemeente zijn negen schoolbesturen actief met vijftig schoollocaties, verdeeld over het primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs. De gemiddelde leeftijd van alle schoolgebouwen is circa 46 jaar, die van de scholen waarmee gestart wordt zelfs 54 jaar. Dat is oud, vergeleken met het Nederlands gemiddelde van circa 42 jaar. In 2024 krijgen in totaal 12.335 leerlingen onderwijs in Hengelo en Beckum. Het aantal leerlingen stijgt naar verwachting de komende jaren licht, naar 12.516 leerlingen in 2040. De stijging wordt met name zichtbaar in het primair onderwijs. Schoolgebouwen moeten dus passend zijn voor de ruimtebehoefte op de lange termijn.
Voorgenomen plannen
Onderdeel van het IHP is de Uitvoeringsagenda tot 2030 (‘de eerste tranche’). Daarin staan de voorgenomen plannen voor de komende jaren tot 2030. In deze periode krijgen 20 schoollocaties binnen de gemeente te maken met veranderingen en aanpassingen. Als de gemeenteraad het IHP heeft vastgesteld, werken de gemeente en schoolbesturen de plannen per school verder uit in zogenoemde businesscases. Die worden vervolgens voorgesteld aan de gemeenteraad.
Een greep uit de voorgenomen plannen:
- Voor IKC Hunenborg in de Hengelose Es wordt een uitbreiding voorgesteld.
- Het IKC in Beckum gaat onderdeel uitmaken van de nieuw te bouwen Multi Functionele Accommodatie (MFA) in het dorp.
- Voor IKC de Kiem, nieuwe naam voor de scholen ’t Schöppert en De Schothorst, wordt een vervangend nieuw schoolgebouw voorgesteld.
- Voor het speciaal (basis)onderwijs wordt gezocht naar een nieuwe locatie om de huidige twee locaties van SBO De Batavier en SO De Stapsteen gezamenlijk te huisvesten.
- Voor basisschool de Reflector, een school voor gereformeerd onderwijs aan de Castorweg, wordt voorgesteld om het gebouw te renoveren.
- Voor het Bataafs Lyceum wordt voorgesteld om een nieuw gebouw te bouwen. Waarna het huidige gebouw gerenoveerd kan worden om opnieuw voor onderwijs ingezet te worden.
En zo staan er nog meerdere voorbeelden in het IHP.
Stedelijke ontwikkeling
De gemeente en schoolbesturen zien samen binnen dit IHP de kansen om bij te dragen aan de strategische opgaven van Hengelo. De toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling wordt mede ingevuld door per wijk te bepalen welke locatie en gebouwen bij inbreiding, uitbreiding, renovatie of vernieuwing ook de beste kansen bieden voor andere stedelijke ontwikkelingen, zoals ruimte voor woningbouw. Herman Soepenberg, lid College van Bestuur Stichting Symbio, verwoordt dat als volgt: ‘Het is geweldig om te zien dat na een intensieve samenwerking tussen onderwijs en gemeente, we nu voortvarend beginnen met de bouw en renovatie van hoogwaardige onderwijsgebouwen. Deze gebouwen zijn niet alleen ontworpen om een uitstekende werkomgeving te bieden voor leerlingen en medewerkers, maar ook om een verschil te maken voor de toekomst van Hengelo. Het is daarbij van groot belang dat scholen dienen als vind- en werkplek voor het sociaal domein en bijdragen aan een optimale ontwikkeling van de Hengelose kinderen en hun omgeving.’
Vervolg
De gemeenteraad praat nog voor de zomervakantie over het IHP. Als de gemeenteraad het IHP heeft vastgesteld, worden de plannen per school verder uitgewerkt in zogenoemde businesscases. Dit IHP wordt elke vier jaar geactualiseerd, voor het eerst in 2028.