Mijlpaal voor verandering in het sociaal domein
Op 18 december 2024 heeft de gemeenteraad van Hengelo ingestemd met de verordeningen voor Wmo en Jeugdhulp. Het slotstuk van een hele intensieve & ingrijpende veranderopgave voor de zorg en ondersteuning in Hengelo. Nou ja: slotstuk? Eigenlijk begint het nu pas.
Wat gaat er veranderen?
De afgelopen jaren zijn de kaders bepaald en is er een zorgvuldig aanbestedingsproces doorlopen. Daarbij is één partner gecontracteerd voor het organiseren en doorontwikkelen van de basisondersteuning. Vanaf 1 januari 2025 helpt Wijkracht Hengelo alle inwoners bij allerlei ondersteuningsvragen. De professionals en vrijwilligers van Wijkracht Hengelo bieden ondersteuning waar nodig en mogelijk. Kunnen zij de mensen niet zelf helpen, dan weten zij wie dat wel kan.
‘Veranderen kost tijd’
Veranderen kost tijd en niet alles zal meteen goed gaan. Wethouder Marie-José Luttikholt sloot de raadvergadering dan ook af met een oproep aan alle inwoners en hulpverleners van en in Hengelo, om elkaar goed vast te houden en er samen de schouders onder te zetten. Ook als het moeilijk wordt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er geen kwetsbare inwoners tussen wal en schip raken.
Luttikholt: ‘Verandering vraagt wat van ons allemaal. Je moet eraan wennen. We lopen met elkaar een nieuw pad op. Een pad waarvan wij vanuit de gemeente de kaders hebben uitgezet. We moeten het pad nog wel begaanbaar maken met elkaar. En dat heeft tijd nodig. De meeste inwoners kunnen mee over dit pad. Ook zal dat soms gaan met vallen en opstaan. Een kleinere groep inwoners zal het pad minder goed kunnen bewandelen. Zij voelen alle hobbels en gaten. Die inwoners moeten we soms een poosje vasthouden, om hen het vertrouwen te geven dat zij het pad ook op hun eigen manier zelfstandig kunnen bewandelen. Sommige inwoners hebben altijd een vertrouwde hand nodig. En dat mag. Want als overheid is dat het vangnet wat we onze inwoners moeten bieden. Dat mag de inwoner ook van ons verwachten. En precies daarover gaat deze verordening. Wat mag de inwoner van de gemeente verwachten en waar dient de gemeente zich aan te houden. Je hebt die regels nodig, om het pad uiteindelijk voor iedereen begaanbaar te maken.
Verandering vraagt wat van ons allemaal. Van inwoners, gemeente én onze partners. Hou elkaar vast, in deze spannende tijd. En geef elkaar, vanuit ieders rol, ook de ruimte om te leren’.