Krachtig Oud Worden
Krachtig Oud Worden is één van de mogelijkheden die de gemeente kan aanbieden aan mensen met een fysieke hulpvraag. Naast bijvoorbeeld een traplift of huishoudelijke ondersteuning.
De afgelopen weken kwam dit project landelijk en ook in Hengelo in het nieuws, onder de naam ‘Powerful ageing’. Wat is het eigenlijk? Voor wie is het? En waarom biedt de gemeente dit aan? Hieronder leest u meer.
Krachtig Oud Worden is één van de mogelijkheden die de gemeente kan aanbieden aan mensen met een fysieke hulpvraag. Naast bijvoorbeeld een traplift of huishoudelijke ondersteuning.
Wat is Krachtig Oud Worden?
Krachtig Oud Worden is een beweegprogramma bij de fysiotherapeut. U doet oefeningen om sterker te worden en meer spierkracht op te bouwen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld beter tillen, steviger staan en makkelijker bewegen in het dagelijks leven. Het doel van het beweegprogramma is om zelfstandiger te worden en te blijven. Denk bijvoorbeeld aan zelf het huishouden doen of andere dagelijkse dingen zoals het tillen van boodschappen. Als de fysiotherapeut en de consulent van de gemeente denken dat dit beweegprogramma u kan helpen, mag u gratis meedoen.
Wanneer kunt u meedoen aan Krachtig Oud Worden?
Als u een fysieke hulpvraag heeft dan kunt u contact opnemen met Wijkracht Hengelo. Zij kunnen u doorverwijzen naar het team Wmo van de gemeente. Dan kijkt een consulent samen met u welke ondersteuning het beste bij u past en of u in aanmerking komt voor Krachtig Oud Worden. Eerst belt een medewerker van het team van Krachtig Oud Worden met een paar vragen. Als blijkt dat Krachtig Oud worden een oplossing kan zijn, volgt een intake bij een fysiotherapeut.
Wat gebeurt er bij de intake?
De fysiotherapeut onderzoekt wat u (nog) kan, wat u niet (meer) kan en wat u nog zou willen. Na dit onderzoek geeft de fysiotherapeut een advies of Krachtig Oud Worden geschikt voor u is.
Beoordeling van uw situatie
Na de intake bespreekt u samen met de Wmo-consulent het advies. Dat gebeurt bij u thuis. Met de Wmo-consulent heeft u altijd een keukentafelgesprek om het advies en uw persoonlijke situatie te bespreken.
Hoe ziet de training Krachtig Oud Worden eruit?
De trainingen worden verzorgd door geregistreerde fysiotherapeuten in Hengelo. Deze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid door om deze training te mogen geven.
- De training duurt 14 weken.
- U traint 2 keer per week, 40 tot 50 minuten.
- De oefeningen zijn afwisselend en gericht op dagelijkse activiteiten.
- U werkt aan kracht, (reactie)snelheid, wendbaarheid en balans.
- De oefeningen worden aangepast op uw behoeftes, levenssituatie en persoonlijke doelen.
Welke ondersteuning is er mogelijk naast Krachtig Oud Worden?
Krachtig Oud Worden is één van de mogelijkheden die de gemeente kan aanbieden aan mensen met een fysieke hulpvraag. Naast bijvoorbeeld een traplift of huishoudelijke ondersteuning.
De uiteindelijke ondersteuning die iemand krijgt, is altijd maatwerk en worden aangepast aan uw situatie, wensen en doelen. Dat kan ook een combinatie zijn van bovenstaande voorzieningen. Tijdens het keukentafelgesprek gaat u hierover met een Wmo-consulent in gesprek.
Is deelname vrijwillig?
U bepaalt zelf of u meedoet aan het Krachtig Oud Worden programma. Als u besluit niet mee te doen, kunt u deze uren alleen niet omzetten in andere ondersteuning.
Is Krachtig Oud Worden effectief?
Krachtig Oud Worden staat ook wel bekend als Powerful Ageing. Het is een wetenschappelijk bewezen programma. Het programma is door fysiotherapeuten ontwikkeld. Daarnaast voldoet het aan de kwaliteitseisen van fysiotherapeutische zorg.
Het programma richt zich op het verbeteren van explosieve spierkracht. Dit is belangrijk voor dagelijkse bewegingen zoals opstaan, traplopen en valpreventie. Door middel van het programma zijn ouderen langer in staat om zelfstandig en actief deel te nemen aan de maatschappij.
Daarnaast zorgt het voor de volgende resultaten:
- Meer explosief spiervermogen (om een beweging te starten).
- Meer zelfvertrouwen om vrij te bewegen.
- Beter reactievermogen bij onverwachte situaties.
- Voorkomen van vallen.
- Meer tilkracht om bijvoorbeeld een dienblad, pan of boodschappen te tillen.
Het programma voldoet aan hoge kwaliteitsnormen en wordt uitgevoerd door HRC Powerful Ageing in opdracht van de gemeente. De effectiviteit en resultaten van het programma worden continu gemonitord en geëvalueerd om optimale begeleiding te waarborgen. Wilt u meer weten? Kijk op www.powerful-ageing.nl. Als het beweegprogramma niet heeft gebracht wat was beoogd en de hulpvraag dus niet is opgelost dan kan de consulent met u kijken naar mogelijke oplossingen.