College wil verrommeling in stad aanpakken
Evaluatie en verbeteringen inzameling verpakkingen bij hoogbouw
Het college van B en W wil een extra ronde van inzameling van verpakkingen bij hoogbouw. Ook moeten de doorzichtige plastic zakken makkelijker verkrijgbaar zijn. Verder wil het college inzetten op meer communicatie én de handhaving intensiveren. Met deze verbetervoorstellen wil het college de verrommeling op straat aanpakken en de inzameling van verpakkingen beter laten verlopen (verpakkingen van plastic, metaal en drankpakken). De gemeenteraad moet hier nog een besluit over nemen.
Evaluatie
Aanleiding voor de verbetervoorstellen is een evaluatie van de eerste 4 maanden van de nieuwe inzameling van verpakkingen bij hoogbouw. Onderzoeksbureau IPR Normag heeft deze evaluatie uitgevoerd. De belangrijkste uitkomsten uit de evaluatie:
- De kwaliteit van de ingezamelde verpakkingen is iets verbeterd. Er hoeft dus minder materiaal afgekeurd en verbrand te worden. In de nieuwe situatie is 6,8% goedgekeurd, in de oude situatie was dat 2,5%. De toename van goedgekeurd materiaal komt vooral door de inzameling van de zakken. De kwaliteit in de ondergrondse containers op milieupleinen blijft ongewijzigd slecht.
- De hoeveelheid ingezamelde verpakkingen is verminderd: 148 ton per maand in plaats van 209 ton.
- Het aantal meldingen van afvaldump en zwerfafval is aanzienlijk toegenomen.
- De nieuwe inzameling levert een besparing op van 33.000 euro per maand. Dit is een mooi resultaat, maar wel minder dan de 37.000 euro per maand die was begroot. Dit heeft te maken met het feit dat er minder verpakkingen worden ingezameld.
Verbeterpunten op korte termijn
Het college wil op korte termijn een aantal verbeteringen doorvoeren. Belangrijkste reden; het moet schoner worden op straat.
Het college stelt de gemeenteraad het volgende op korte termijn voor:
- Extra ronde van inzameling verpakkingen. Twente Milieu haalt twee keer per week de doorzichtige zakken op in plaats van één keer per week. Dit zorgt ervoor dat het afval vaker wordt opgehaald, zodat er minder afval op straat staat en het minder rommelig lijkt. Ook moeten de doorzichtige plastic zakken makkelijker verkrijgbaar worden. Dit kost in totaal 17.000 euro extra per maand.
- Meer intensievere handhaving op hotspots om de bewuste ‘vervuiler’ te bereiken.
- Meer communicatie; duidelijk, lokaal en meertalig om de onbewuste ‘vervuiler’ te bereiken.
- Intensief monitoren van afvaldump per inzamelplek om een buurtgerichte aanpak op maat te maken.
De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de verbeterpunten. Dan wordt duidelijk of en wanneer de verbeteringen doorgevoerd gaan worden.
Verandering landelijke regels
Bij de verbetervoorstellen wordt rekening gehouden met de uitkomsten van de evaluatie, maar ook met de aanstaande veranderingen in de landelijke regels. In juni zijn die nieuwe regels bekend. Die zijn bindend voor gemeenten en kunnen ook gaan over op welke manier gemeenten in moeten zamelen. Zijn verzamelcontainers landelijk straks nog wel toegestaan? Of moeten gemeenten met zakken blijven inzamelen of kiezen voor nascheiding bij hoogbouw? In het najaar verwacht het college daar een besluit over voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad. Die veranderingen zouden dan per januari 2027 in gaan.
Achtergrond
Sinds september 2024 is de inzameling van verpakkingen bij hoogbouw gewijzigd. Bijna 70 bovengrondse verzamelcontainers zijn verwijderd en er zijn in de wijken zo’n 340 inzamellocaties bijgekomen, te herkennen aan de paal met 4 oranje stippen. De voormalige inzameling van verpakkingen met een combinatie van ondergrondse en bovengrondse verzamelcontainers leverde hoge vervuilingspercentages op, waardoor veel materiaal afgekeurd en verbrand werd. Dat kost de gemeente geld en die kosten worden doorberekend aan de inwoners. Ook is het slecht voor het milieu.