Duurzame stappen: het gerenoveerde Twentebad
Maandelijks tonen we voorbeelden van duurzame stappen die de gemeente Hengelo heeft gemaakt. Maar ook van persoonlijke initiatieven van medewerkers, en inspanningen van inwoners van Hengelo of ondernemers. Hebt u een tip? Meld het aan duurzaam@hengelo.nl
De bezoeker ziet het misschien niet direct, maar het gerenoveerde Twentebad heeft diverse duurzame details. Dat begint al buiten, waar de bestrating deels bestaat uit gebruikte stenen uit de binnenstad van Hengelo. Maar ook zitbankjes kregen een plaats aan de Lage Zuid. “Het hoeft niet altijd nieuw te zijn. Nieuw geschilderd ziet er ook nieuw uit”, vindt Teammanager Ilija Melisie.
Tijdens een wandeling door het Twentebad en de omliggende weide, kan hij regelmatig de duurzame voorbeelden tonen. In het peuterbadje bijvoorbeeld staat een schildpad die door de originele leverancier weer is opgeknapt. “Ze vonden het bij dat bedrijf erg leuk. Die schildpad was een van hun eerste speelobjecten.” Ook een slang en een poppenfiguur kregen een nieuwe verflaag, maar een paddenstoel was nog zó fraai dat-ie aan een schoonmaakbeurt genoeg had.
Folie in Sportbad
Een van de bestaande 50-meterbaden in de openlucht is nu volledig overdekt. Dat bad kreeg een folie op de bodem en alle wanden. Een nieuwe bekleding dus, die goedkoper was dan sloop/nieuwbouw of hertegelen. Een kijkje in de kelder van het bad leert dat de techniek volledig vernieuwd is. Computersystemen houden de kwaliteit van het water in de gaten en zorgen voor afstellen van de pompen en de dosering van chloor. Samen neemt de apparatuur een verbazingwekkend kleine ruimte in beslag, zeker als het wordt vergeleken met de apparatuur in het al bestaande overdekte bad. Als alles meezit, zal ook die machinekamer worden verduurzaamd.
Douchen en zwemkleding
Los van de techniek, richt Ilija de pijlen ook op zaken als douchen en zwemkleding. Ook daar is een slag te slaan om duurzamer te zijn en te besparen op kosten. Met name onder het mannelijk deel van de bezoekers is het dragen van grote wijde zwembroeken ‘in’, liefst met daaronder een merk-onderbroek die boven de zwembroek uitkomt. “Veel textiel. En dat vraagt veel van de zuiveringsinstallatie. Als iedereen een strakke zwembroek zou dragen scheelt dat enorm. Bovendien: met die grote broeken ontstaat veel verlies door ‘sleepwater’. Het water uit het bad gaat met de broek mee op de kant. Dan is er weer extra water nodig.” Ilija denkt wel na over manieren omdat gedrag te veranderen, maar is er nog niet uit. “In Frankrijk en Spanje zie je wel dat de grote broeken verboden zijn.” Of een lagere entreeprijs voor een strakke zwembroek? “Bijvoorbeeld, maar of dat werkt?”
Een ingreep die zijn vruchten wel afwerpt, is de beperking van de douchetijd. “Mensen gaan douchen, maar stappen eigenlijk nooit onder een werkende douche uit. Als ie dus een minuut aan staat en je moet opnieuw op de knop drukken, kost het weer een minuut (warm) water. Door die tijd terug te brengen naar 15 of 20 seconden, beperk je het douchegebruik.” En vooraf douchen (minstens 20 seconden) zorgt dat bezoekers schoner te water gaan. Het bad wordt minder vervuild en dus dalen de kosten voor waterzuivering.”
Hoe de mensen te verleiden tot het vooraf douchen? “In Frankrijk zag ik een soort wasstraat waar je eerst doorheen moest. De tassen liepen op een band naast die doucheboog met je mee. Maar goed: daar hebben we hier nu de ruimte niet voor.”
Meer weten over de verduurzaming van het Twentebad en de genomen maatregelen? Vraag het aan Ilija Melisie via i.melisie@hengelo.nl