Boeldershoek in beeld voor zonneveld
Vattenfall wil een zonneveld ontwikkelen in het energiegebied bij Twence en heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente. De gemeente is hiermee akkoord. De locatie van Vattenfall grenst aan het gebied waar de gemeente Hengelo ook een zonneveld wil ontwikkelen. De gemeente heeft Vattenfall uitgenodigd om in gesprek te gaan over de invulling en voorwaarden, zoals de participatie van omwonenden en omliggende bedrijven.
Het gebied tussen Twence en Nobian is benoemd als energiegebied voor zonnevelden, een terrein met zonnepanelen waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Dat staat in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie dat de gemeenteraad begin dit jaar heeft vastgesteld.In het gebied kan ongeveer 20 tot 25 hectare zonneveld komen. Dat is goed voor de opwek van 30 GWh, genoeg voor zo’n 3.500 huishoudens.
Eerste stap
Het principeverzoek van Vattenfall voor dit gebied is de eerste stap om te komen tot een zonneveld. Het ontwikkelen van een zonneveld moet voldoen aan de voorwaarden die staan in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie en de participatiewaaier. Via een brief aan Vattenfall heeft de gemeente laten weten graag in gesprek te gaan met Vattenfall over de voorwaarden en hoe die ingevuld moeten worden. Ook omwonenden, omliggende bedrijven en de Hengelose energiecoöperatie krijgen hierin een rol. Hoe dat gebeurt, moet nog uitgewerkt worden in een participatieplan dat Vattenfall samen met de gemeente Hengelo en de Hengelose energiecoöperatie opstelt. In augustus 2021 ging het college van B en W al akkoord met de offerte van Enexis om een zonneveld van de gemeente Hengelo in het energiegebied aan te sluiten op het elektriciteitsnet. De gemeenteraad heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Vattenfall heeft al een contract getekend met particuliere grondeigenaren in dit energiegebied en is daarom de enige initiatiefnemer die een principeverzoek heeft ingediend.
Minder fossiele energie
Meer dan de helft van de Hengelose huishoudens maakt in 2030 gebruik van energie van windturbines en zonnepanelen. In 2050 moet zelfs al de energie die Hengelo gebruikt duurzaam opgewekt zijn. In het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie staat hoe Hengelo duurzame energie op gaat wekken door zon en wind te gebruiken. In het programma staan onder meer de zoekgebieden en -locaties voor zonnevelden en windturbines en hoe en met wie de gemeente die wil realiseren. Er gaan nog geen projecten starten. Eerst komt er nog een uitgebreid onderzoek naar de effecten van zonne- en windenergie op de omgeving. Er wordt - onder andere met de andere Twentse gemeenten - een OER gemaakt (Omgevings Effect Rapportage). Het eerste project dat daarna op de planning staat is het zonneveld in het gebied tussen Nobian en Twence. Met dit zonneveld wordt 20% voor de opgave van 2030 ingevuld om elektriciteit duurzaam op te wekken. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op: www.hengelo.nl/nieuwe-energie